Ascultă Radio România Cluj Live

Ce sunt dietele restrictive?

Tot ce trebuie să știm despre dietele restrictive.

Ce sunt dietele restrictive?
Foto: Foto: Pixabay.com

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 aprilie 2024, 06:00 / actualizat: 23 aprilie 2024, 18:38

Astfel de diete presupun reducerea aportului nutrițional prin eliminarea mai multor produse în favoarea altora din regimul alimentar, înfometare și/sau sport până la epuizare, fără recuperare nutrițională.

 

Două din trei persoane care au slăbit datorită unei diete tradiționale, de regulă, peste un an revin la greutatea anterioară.

Peste 3-5 ani după scăderea în greutate, doar 3% din numărul de persoane reușesc să-și păstreze rezultatul obținut. 15% vor reveni la rezultatul anterior, 82% vor adăuga și mai mult în greutate. Femeile, care țin în medie 5 diete restricționate pe parcursul a 10 ani, drept consecință acumulează 16 kg în plus.

Unele diete implică restricții alimentare severe, în special în anumite zile, ceea ce poate fi dificil de respectat pe termen lung. Lipsa diversității alimentelor și repetarea acelorași tipuri de alimente în fiecare zi, duc la o lipsă de nutrienți esențiali și la un dezechilibru nutrițional.

Nu oferă flexibilitate în alegerea alimentelor în funcție de preferințe, ci este un plan standardizat, nu personalizat după nevoi individuale.

Implică fluctuații periodice ale aportului caloric și acesta poate duce la un posibil efect yo-yo, în care greutatea revine rapid după ce dieta este încheiată.

Când nu se ia în calcul valoarea nutritivă a alimentelor, corpul este subnutrit si apar probleme de energie, păr, unghii, piele, dezechilibre diverse.

Lipsa de proteine și alți nutrienți esențiali – scade masa musculara si rata metabolismului. Nu se ia calcul indicele glicemic – probleme cu glicemia, senzație de foame.

Alte dezavantaje ale dietelor

 

Este adesea o dietă de tip „foame și sătul” în care se consumă foarte puține calorii pentru o perioadă scurtă de timp, ceea ce duce din nou la un efect yo-yo, afectând negativ metabolismul și echilibrul hormonal. Afectează negativ sănătatea cardiacă dacă dieta este săracă în grăsimi sănătoase, proteine și alți nutrienți esențiali care sunt necesari pentru menținerea sănătății inimii.

Alte diete pot provoca anumite efecte secundare, cum ar fi: constipație, halenă urât mirositoare, slăbirea sistemului imunitar și, în unele cazuri, creșterea nivelului de colesterol. De asemenea, aceasta poate cauza modificări ale nivelului de energie și disconfort. gastric.

Ce au în comun toate dietele restrictive?

 

1. Există un risc mare de efect yo-yo, adică revenirea rapidă la greutatea inițială după ce dieta este încheiată.

2. Prin restricțiile alimentare impuse sau prin limitarea drastică a caloriilor, duc la deficiențe de vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali, influențând negativ sănătatea.

3. Afectează emoțional starea de spirit și relația cu mâncarea, duc la sentimente de privare, frustrare, anxietate sau obsesie față de alimente.

4. Sunt concepute pentru a fi urmate pe termen scurt, după încheierea dietei, mulți oameni revin la obiceiurile alimentare anterioare și pot recâștiga greutatea pierdută.

 

Care e cea mai bună dietă care îți asigură rezultate pe termen lung?

 

Un plan de 5 mese pe zi și o suplimentare corectă, asigura un metabolism echilibrat, astfel va dispărea senzația de foame. Micul dejun echilibrat trebuie sa ofere organismului elemente nutritive și apă pentru menținerea nivelului normal de zahăr în sânge, asigurarea necesarului de proteine pentru menținerea masei musculare. hidratare corectă: 1l la 25 kg greutate corporala. renunțarea la consumul de produse cu indice glicemic ridicat, consumul correct de fibre și vitamine si sa implementezi un program de mișcare.

Ce te mai ajută?

 

  •  Să ai un obiectiv,
  •  Un plan personalizat,
  •  Ghidarea unei persoane avizate,
  •  Soluții ușor de integrat în programul tău zilnic,
  •  Cunoștințe despre nutriție,
  •  După atingerea greutății optime, program de menținere a greutății,
  •  Implementarea unui stil de viață,
  •  Conectarea la comunități de persoane cu aceleași scopuri.

 

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness si vă aștept cu noi informații săptămâna viitoare.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce
Nutriție și stil de viață luni, 13 mai 2024, 06:00

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce

Un superaliment este un aliment bogat în nutrient care este benefic atât pentru sănătatea cât și pentru starea de bine a unei persoane.  ...

Top 10 superalimente pe care toată lumea ar trebui să le mănânce
Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 6 mai 2024, 06:00

Cât ne costă un stil de viață sănătos?

Te-ai gândit vreodată că un stil de viață sănătos e scump? Dacă da, de ce? Pentru că te-ai raportat la prețul anumitor alimente? Poate...

Cât ne costă un stil de viață sănătos?
Despre mâncarea compulsivă emoțională
Nutriție și stil de viață luni, 29 aprilie 2024, 06:00

Despre mâncarea compulsivă emoțională

În ultimii ani, mulți dintre noi am suferit de epuizare fizică și emoțională. Nu este surprinzător faptul că oamenii au apelat la mâncare...

Despre mâncarea compulsivă emoțională
Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 22 aprilie 2024, 06:00

Ce facem dacă nu ne plac legumele?

Marea provocare a oamenilor este acceptarea că e nevoie să mănânce legume atunci când vor să aibă un stil de viață mai sănătos.  ...

Ce facem dacă nu ne plac legumele?
Nutriție și stil de viață luni, 8 aprilie 2024, 06:00

Ce mâncăm în post?

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și...

Ce mâncăm în post?
Nutriție și stil de viață luni, 1 aprilie 2024, 06:00

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente,...

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Nutriție și stil de viață luni, 25 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic

Inclusiv acumularea depozitelor de colesterol, diabet de tip2, cancer, obezitate, probleme de sănătate mentală și condiție musculo-scheletară....

Nutriția în viața noastră: despre importanța efortului fizic
Nutriție și stil de viață luni, 18 martie 2024, 06:00

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă

Greutatea ei este aproximativ 16% din cea a întregului corp şi pe lângă faptul că protejează delicat structurile interne, pielea ajută...

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă