Ascultă Radio România Cluj Live

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă

Știți că pielea este cel mai mare organ al corpului nostru? Ea reprezintă mult mai mult decât un simplu înveliș.

Nutriția în viața noastră: cum să ne menținem pielea tânără și frumoasă
Foto: Foto: pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 martie 2024, 06:00 / actualizat: 23 martie 2024, 14:00

Greutatea ei este aproximativ 16% din cea a întregului corp şi pe lângă faptul că protejează delicat structurile interne, pielea ajută colonul, plămânii şi rinichii la eliminarea reziduurilor și îndeplinește o serie de funcții care contribuie la menținerea sănătății.

 

De-a lungul vieții, pielea trece prin numeroase transformări. Unele sunt în bine, altele în rău. Modul în care vă arată pielea în orice moment al vieții depinde în foarte mare măsură de modul în care aceasta este îngrijită.

Sănătatea pielii noastre poate fi afectată de numeroşi factori, printre care: ereditatea, vârsta, clima, poluarea, dieta, nivelul de stres sau fluctuaţiile hormonale.

Piele tânără pe termen lung

Ca să ne menținem pielea tânără și frumoasă pe termen lung, cel mai bun raport este 25 % îngrijire externă și 75% nutriție. Urmărim să folosim produse hidratante dar și să consumăm suficientă apă. Din punct de vedere al vitaminelor, ele trebuie să se regăsească și în produsele de îngrijire și dar și în farfuriile noastre. Acizi grași esențiali, trebuie să se regăsească pe etichete produselor pe care le folosim, dar și în mâncarea pe care o consumam precum pește gras si oleginoaele, bogate în Omega 3.

Câteva sfaturi

Am să vă spun și câteva sfaturi de care puteți să țineți cont dacă vă doriți o piele sănătoasă.

  1. În primul rând protejați-vă de soare. Evitați soarele între orele 10-14 și folosiți mereu un produs cu factor de protecție solară.
  2. Eliminați obiceiurile nocive, cum ar fi fumatul care îmbătrânește prematur pielea și contribuie la apariția ridurilor. Similar fumatului este și sorbitul băuturilor cu paiul și mestecatul gumei.
  3. Curățați delicat pielea și îngrijiți-o cu blândețe. Dușurile pe care le faceți ar fi bine să fie scurte de 10 minute, cu apă călduță, iar apoi uscați pielea tamponând-o ușor cu un prosop moale și folosiți o loțiune hidratantă.
  4. Pentru a avea o piele frumoasă și sănătoasă e nevoie să mâncăm sănătos. Există cercetări care sugerează că o dietă bogată în vitamina C, scăzută în grăsimi nesănătoase și carbohidrați procesați ar putea întârzia procesul natural de îmbătrânire a pielii. Includeți multe fibre în dieta voastră zilnică! Acestea reglează tractul intestinal şi intensifică eliminarea reziduurilor din organism
  5. Nu uitați de odihnă. Dormiți suficient. Nu se spune degeaba… fă-ți somnul de frumusețe. Cercetările arată că persoanele care nu dorm suficient sunt percepute că având mai multe riduri și un ten lipsit de fermitate și vitalitate.

 

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și vă aștept cu noi informații săptămâna viitoare.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 4 martie 2024, 17:52

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Vă întrebați ce înseamnă un stil de viață sănătos? În primul rând fiecare zi ar trebui să o începem cu un mic dejun echilibrat, acesta...

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?