Ascultă Radio România Cluj Live

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

Apa este principalul constituent al organismului si reprezintă aproximativ 60% din greutatea corpului la bărbaţii adulţi și 50-55% din greutatea corporală la femei.

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?
Foto: Foto: Arnie Watkins/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 aprilie 2024, 06:00 / actualizat: 1 aprilie 2024, 10:27

Organismul are nevoie de apă pentru a supravieţui şi funcţiona. Din cantitatea totală de apă consumată, de obicei 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, dar aceste procente pot varia foarte mult în funcţie de alimentație.

 

Hidratarea suficientă este una din cheile principale pentru a menține toate sistemele corpului nostru în echilibru. Și asta pentru că apa transportă nutrienții și oxigenul către toate celulele din corp, ajută la transformarea mâncării în energie, la buna funcționare a organelor vitale, reglează temperatura corpului și tensiunea arterială, reduce senzația de foame și îmbunătățește digestia, acționează ca lubrifiant al articulațiilor.

Ce se întâmplă dacă nu ne hidratăm suficient?

În asemenea situații, funcțiile esențiale ale corpului vor acționa mai puțin eficient (cum ar fi circulația sângelui).
Deshidratarea ne poate afecta și starea de spirit. Dacă nu am băut suficientă apă ne putem simți obosiți, irascibil și ușor iritați. Uneori, atunci când corpul ne cere apă, putem confunda această stare cu cea de foame.

Hidratarea este importantă pentru a gândi mai limpede. Dacă nu ne hidratăm corespunzător, productivitatea noastră ar putea avea de suferit. Organismul pierde apă pe parcursul întregii zile, așa că este important să bem câte un pahar de apă frecvent.

Apa are un rol important şi în digestia alimentelor și absorbţia nutrieţilor din tractul digestiv. Hidratarea insuficientă va încetini procesul digestiv şi deshidratarea cronică poate duce la constipaţie.

Semnele deshidratării

Printre semnele deshidratării în forme ușoare se numără: somnolența, gură uscată, senzație de sete, piele uscată, cantitate mică de urină, amețeală și dureri de cap.

Corpul poate rezista până la 6 săptămâni fără mâncare, însă NU poate rezista mai mult de o săptămână fără apă.

Deprinderi nesănătoase

Din păcate, stilul de viață modern, pe care foarte multe persoane l-au adoptat, aduce în viața noastră o serie de deprinderi nesănătoase. Mâncatul pe fugă, alimente care conțin mult sodiu; lipsa deprinderilor de hidratare constantă pe parcursul zilei; apelarea la băuturi nesănătoase; lipsa informațiilor despre caloriile conținute;prea multă cofeină, zahăr și alcool.

Atenție la băuturile moderne care sunt adevărate bombe chimice și calorice acestea conțin acid fosforic care distruge oasele și dinți.
Mare atenție și la siropurile concentrate de porumb, zahăr. Acestea adaugă calorii goale și dezechilibrează nivelul de glicemie cu efecte grave pentru sănătate și greutate. Nocive pentru microbiom.

Foarte afectați sunt copiii, deoarece toate aceste substanțe care se găsesc în aceste băuturi au un impact puternic asupra imunității.

Dacă vă place să consumați alcool e bine să știți că alcool înseamnă calorii plus poftă de mâncare.

Sunt Isabela Tizu, tehnician nutriționist și antrenor wellness și vă aștept cu noi informații săptămâna viitoare.

 

 

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

 

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?
Nutriție și stil de viață luni, 11 martie 2024, 14:41

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?

Suntem în luna lui Mărțișor și ne bucurăm de venirea primăverii. În această perioadă, unele persoane s-ar putea să se simtă obosite,...

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?
Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 4 martie 2024, 17:52

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Vă întrebați ce înseamnă un stil de viață sănătos? În primul rând fiecare zi ar trebui să o începem cu un mic dejun echilibrat, acesta...

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?