Ascultă Radio România Cluj Live

Ce mâncăm în post?

Provocările postului pentru cei care vor să îl experimenteze.

Ce mâncăm în post?
Foto: Foto: aedrozda/ Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 8 aprilie 2024, 06:00 / actualizat: 23 aprilie 2024, 17:59

Postul, din punct de vedere alimentar, presupune eliminarea din alimentație a cărnii și a preparatelor de proveniență animală ca lactate și ouă.

Fie vrei să ții post sau nu, sper că aceste sfaturi să îți fie de folos.

Tendințe și provocări

 

Tendința când ținem post este să eliminăm produsele de origine animală. Provocarea este că începem să mâncăm mulți carbohidrați. Asta ne duce într-un dezechilibru, care nu ne oferă sațietate și ne deschide pofta pentru ronțăit.

Pentru a echilibra meniul, e important să includem proteină vegetală în farfuriile noastre. Această o să ne ofere sațietate și o să ne ajute să ne menținem masa musculară.

Principalele surse de proteină vegetală sunt: soia și toate derivatele de aici (tofu, tempeh, seitan), leguminoase (fasole, năut, linte, mazăre, edamame), quinoa și pudra proteică vegetală.

Pentru că majoritatea proteinelor vegetale conțin și carbohidrați, e important să știm ce cantitate avem noi nevoie să mâncăm într-o zi ca să nu ne depășim kilocaloriile.

De aceea, pe lângă proteină, avem nevoie și de carbohidrați în farfurie. Surse de carbohidrați sănătoși sunt: cerealele integrale (paste, făină, orez, ovăz, hrișcă, porumb, cartofi), toate legumele și fructele. Această perioadă poate fi o perioada bună de încercare a unor legume sau fructe noi.

De asemenea, putem mânca oleaginoase (alune, midgale, nuci, semințe, etc) ca și gustări. Acestea conțin și proteină, dar ele sunt în principal o sursă de grăsimi sănătoase. E nevoie să avem grijă la cantitate pentru că au multe kilocalorii.

În ceea ce privește alegerea pudrei proteice, ea trebuie să fie de origine vegană (pe baza de soia sau mazăre sunt cele mai calitative) și să o folosim corespunzător pentru necesarul nostru proteic la o masă.

Lucruri simple, dar importante

 

Este foarte important să consumăm mai multă apă în această perioada pentru că o să avem un aport mai mare de fibre în alimentație iar asta poate să ducă la constipație.

Și nu uita să îți condimentezi mâncarea pentru a te bucura de gust, dar fără să exagerezi cu sarea, zahărul și sosurile.

Ai grijă la alimentele procesate care se găsesc în orice magazin, chiar dacă sunt la rafturile vegan, bio sau de post.

Sunt Isabela Tizu, tehnician nuriționist și antrenor wellness. Vă aștept cu noi informații săptămâna viitoare.

 

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?
Nutriție și stil de viață luni, 11 martie 2024, 14:41

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?

Suntem în luna lui Mărțișor și ne bucurăm de venirea primăverii. În această perioadă, unele persoane s-ar putea să se simtă obosite,...

Nutriția în viața noastră: Cum combatem astenia de primăvară?
Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?
Nutriție și stil de viață luni, 4 martie 2024, 17:52

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?

Vă întrebați ce înseamnă un stil de viață sănătos? În primul rând fiecare zi ar trebui să o începem cu un mic dejun echilibrat, acesta...

Nutriția în viața noastră: ce înseamnă un stil de viață sănătos?