Ascultă Radio România Cluj Live

E vremea lor, a caiselor!

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii.

E vremea lor, a caiselor!
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 12:00

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. 

 

Potrivit expertului, aceste fructe conțin un spectru vast de compuși biochimici naturali de protecție pentru organism, care sunt capabili să mențină și să îmbunătățească vederea; să mențină pielea tânără; să îmbunătățească funcționarea tractului gastrointestinal, să susțină funcționarea sistemului cardiovascular; să normalizeze tensiunea arterială; să protejeze ficatul; să ajute organismul sa lupte impotriva tumorilor.

 

Caisele conțin o concentrație mare de pigmenți organici naturali, cum ar fi carotenoidele, flavonoidele și fenolul, care protejează organismul. Aceste elemente au același efect asupra corpului nostru, susținând sistemul nostru imunitar și chiar protejând împotriva unor forme de cancer‘, a spus Tolmaşova.

 

Ea a subliniat că, datorită carotenoidelor, culoarea caisei variază de la galben deschis până la portocaliu (cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conţinutul de carotenoide este mai mare). Aceste substanțe sunt o sursă de vitamina A, care joacă un rol important în protejarea vederii și, de asemenea, previne modificările legate de vârstă ale sistemului nostru vizual.

 

În plus, carotenoizii protejează pielea de razele UV, de poluarea din mediul înconjurător şi de nicotină. Studiile au demonstrat că practic consumul de caise îmbunătățește culoarea pielii, elasticitatea și fermitatea ei. Fibrele din caise, piersici și prune ajută la prevenirea constipației și la menținerea funcției gastrointestinale normale.

 

Cantitatea mare de fibre și compuși biochimici de protecție din fructe influențează microbiota intestinală. Fructele uscate, după cum au arătat studiile, pot schimba favorabil compoziția microbiotei intestinale umane’, a adăugat nutriționistul.

 

Același spectru de elemente de protecție, combinate cu antioxidanții din caise, ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Ele contribuie la reducerea așa-numitului colesterol rău (LDL), al cărui niveluri ridicate reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Fiind o sursă de potasiu, caisele afectează metabolismul electrolitic și echilibrul apei din organism, ajutând astfel la normalizarea tensiunii arteriale. Antioxidanții (carotenoizi și vitamine) conținute în caise pot avea un efect protector împotriva daunelor provocate de alcool și de alte toxine, protejând ficatul. Caisele (caisele uscate) conțin lignani (compuși fenolici de origine vegetală), care, fiind fitoestrogeni, pot susține organismul în premenopauză. În plus, acești compuși pot proteja împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și chiar a cancerului, a subliniat Tolmasova. (www.rosbalt.ru)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Cele mai frumoase cărți ale secolului 21
Diverse marți, 16 iulie 2024, 18:00

Cele mai frumoase cărți ale secolului 21

Prietena mea genială, de Elena Ferrante, tradusă în engleză de Ann Goldstein și publicată în 2012 de Europa Editions cu titlul „My...

Cele mai frumoase cărți ale secolului 21
Ce mâncăm în perioadele caniculare
Diverse marți, 16 iulie 2024, 12:00

Ce mâncăm în perioadele caniculare

Canicula a pus stăpânire pe întreaga ţară – până miercuri, 17 iulie, cel puţin, avem un cod roşu de temperaturi extreme în aproape...

Ce mâncăm în perioadele caniculare
Pepenele galben versus pepenele roșu – care este mai folositor?
Diverse luni, 15 iulie 2024, 12:00

Pepenele galben versus pepenele roșu – care este mai folositor?

Pepenele galben sau pepenele roșu nu sunt doar niște fructe gustoase ale sezonului de vară, ele sunt și folositoare. Ele conțin multe substanțe...

Pepenele galben versus pepenele roșu – care este mai folositor?
SUA: Thomas Matthew Crooks este suspectul în tentativa de asasinare a lui Trump
Diverse duminică, 14 iulie 2024, 13:17

SUA: Thomas Matthew Crooks este suspectul în tentativa de asasinare a lui Trump

Suspectul a fost împuşcat şi ucis de Secret Service la câteva secunde după ce ar fi tras focuri de armă spre o scenă unde Trump ţinea un...

SUA: Thomas Matthew Crooks este suspectul în tentativa de asasinare a lui Trump
Diverse duminică, 14 iulie 2024, 12:00

Exerciții pentru stimularea creierului

Medicii recomandă să stăm cât mai des într-un picior, cu ochii închiși.   Acest exercițiu îmbunătățește funcțiile creierului. Vă...

Exerciții pentru stimularea creierului
Diverse sâmbătă, 13 iulie 2024, 18:00

Ciudata exoplanetă care atinge temperaturi de 1.000 de grade și miroase a ouă putrezite

Există o lume în care verile depășesc 1.000 °C, plouă cu sticlă topită și miroase a ouă putrezite. Ar putea fi începutul unei ficțiuni...

Ciudata exoplanetă care atinge temperaturi de 1.000 de grade și miroase a ouă putrezite
Diverse sâmbătă, 13 iulie 2024, 12:00

În timp ce bem ceai sau cafea nu mâncăm anumite alimente

Oamenii de știință au dezvăluit care sunt alimentele nerecomandate pentru consum dimineaţa, la micul dejun, împreună cu ceai sau cafea.  ...

În timp ce bem ceai sau cafea nu mâncăm anumite alimente
Diverse sâmbătă, 13 iulie 2024, 00:00

Cât de des se spală blugii?

Blugii sunt o variantă excelentă de purtat în fiecare zi. Pot fi purtaţi la birou, la plimbare, ori într-o călătorie. Dar ştiţi cât de des...

Cât de des se spală blugii?