Ascultă Radio România Cluj Live

E vremea lor, a caiselor!

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii.

E vremea lor, a caiselor!
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 12:00

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. 

 

Potrivit expertului, aceste fructe conțin un spectru vast de compuși biochimici naturali de protecție pentru organism, care sunt capabili să mențină și să îmbunătățească vederea; să mențină pielea tânără; să îmbunătățească funcționarea tractului gastrointestinal, să susțină funcționarea sistemului cardiovascular; să normalizeze tensiunea arterială; să protejeze ficatul; să ajute organismul sa lupte impotriva tumorilor.

 

Caisele conțin o concentrație mare de pigmenți organici naturali, cum ar fi carotenoidele, flavonoidele și fenolul, care protejează organismul. Aceste elemente au același efect asupra corpului nostru, susținând sistemul nostru imunitar și chiar protejând împotriva unor forme de cancer‘, a spus Tolmaşova.

 

Ea a subliniat că, datorită carotenoidelor, culoarea caisei variază de la galben deschis până la portocaliu (cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conţinutul de carotenoide este mai mare). Aceste substanțe sunt o sursă de vitamina A, care joacă un rol important în protejarea vederii și, de asemenea, previne modificările legate de vârstă ale sistemului nostru vizual.

 

În plus, carotenoizii protejează pielea de razele UV, de poluarea din mediul înconjurător şi de nicotină. Studiile au demonstrat că practic consumul de caise îmbunătățește culoarea pielii, elasticitatea și fermitatea ei. Fibrele din caise, piersici și prune ajută la prevenirea constipației și la menținerea funcției gastrointestinale normale.

 

Cantitatea mare de fibre și compuși biochimici de protecție din fructe influențează microbiota intestinală. Fructele uscate, după cum au arătat studiile, pot schimba favorabil compoziția microbiotei intestinale umane’, a adăugat nutriționistul.

 

Același spectru de elemente de protecție, combinate cu antioxidanții din caise, ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Ele contribuie la reducerea așa-numitului colesterol rău (LDL), al cărui niveluri ridicate reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Fiind o sursă de potasiu, caisele afectează metabolismul electrolitic și echilibrul apei din organism, ajutând astfel la normalizarea tensiunii arteriale. Antioxidanții (carotenoizi și vitamine) conținute în caise pot avea un efect protector împotriva daunelor provocate de alcool și de alte toxine, protejând ficatul. Caisele (caisele uscate) conțin lignani (compuși fenolici de origine vegetală), care, fiind fitoestrogeni, pot susține organismul în premenopauză. În plus, acești compuși pot proteja împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și chiar a cancerului, a subliniat Tolmasova. (www.rosbalt.ru)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Un monument din patrimoniul UNESCO a fost avariat de un alergător
Diverse vineri, 21 iunie 2024, 13:35

Un monument din patrimoniul UNESCO a fost avariat de un alergător

Un alegător britanic parkour a provocat furie în Italia, după ce a avariat un monument care face parte din patrimoniul UNESCO, în timp ce sărea...

Un monument din patrimoniul UNESCO a fost avariat de un alergător
Cele 10 porunci din Biblie, obligatoriu a fi afișate în școlile publice!
Diverse joi, 20 iunie 2024, 11:33

Cele 10 porunci din Biblie, obligatoriu a fi afișate în școlile publice!

Potrivit legislației adoptate, cele zece porunci trebuie să fie scrise cu un corp de literă mare și ușor de citit, textul fiind considerat un...

Cele 10 porunci din Biblie, obligatoriu a fi afișate în școlile publice!
Tipuri de carne care trebuie evitate după vârsta de 50 de ani
Diverse luni, 17 iunie 2024, 12:00

Tipuri de carne care trebuie evitate după vârsta de 50 de ani

Din ce în ce mai multe persoane se gândesc la sănătatea lor şi consideră că o alimentaţie adecvată este un pas major în acest sens.  ...

Tipuri de carne care trebuie evitate după vârsta de 50 de ani
Somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic
Diverse sâmbătă, 15 iunie 2024, 18:00

Somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic

Un studiu recent dezvăluie că somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic, ca urmare a încălzirii globale.    Migrația...

Somonii încep să migreze în masă către Oceanul Arctic
Diverse sâmbătă, 15 iunie 2024, 12:00

Beneficiile și contraindicațiile ridichilor pentru sănătate

Ridichile pot subţia sângele, aceste legume fiind utile în prevenirea trombozei, accidentului vascular cerebral şi altor boli cardiovasculare....

Beneficiile și contraindicațiile ridichilor pentru sănătate
Diverse sâmbătă, 15 iunie 2024, 00:00

Are mai puțin de 10 centimetri, dar valorează o avere!

Un adevărat record tocmai a fost stabilit. În cadrul unei licitații desfășurate de Heritage Auctions, o figurină reprezentând personajul Boba...

Are mai puțin de 10 centimetri, dar valorează o avere!
Diverse vineri, 14 iunie 2024, 12:00

De ce dormim în timpul zilei?

Specialistul în somnologie Sofia Cerkasova ne-a explicat de ce apare starea de somnolență în timpul zilei și cum să o combatem.   Expertul...

De ce dormim în timpul zilei?
Diverse vineri, 14 iunie 2024, 11:16

95 de ani de oncologie la Cluj-Napoca

Institutul Oncologic din Cluj-Napoca împlineşte 95 de ani de existenţă şi marchează momentul printr-o serie de evenimente desfăşurate până...

95 de ani de oncologie la Cluj-Napoca