Felia de Cluj: Deschiderea unui restaurant [AUDIO]
Azi, pentru că suntem din ce în ce mai aproape, o să vă povestesc una- alta despre cum e să deschizi un restaurant nou în pandemie. Precum în proverbul vechi japonez care sună cam așa: Ce este un samurai fără sabie? Este un samurai cu sabie, doar că fără, așa e și treaba cu deschisul restaurantului în pandemie. Cum deschizi un restaurant în pandemie? Exact cum ai deschide unul când nu e pandemie, numai că în pandemie.
Situațiile prin care treci atunci când deschizi un restaurant sunt foarte complexe, iar timing-ul este unul extrem de greu de definit, mai ales că depinzi de o mulțime de factori externi pentru atingerea lor. De la omul care pune faianța aia scumpă, la cel ce montează chiuvetele la baie, dar și chiuvetele din bucătaria restaurantului (care niciodată nu sunt destule și apoi întotdeauna se înfundă imediat după prima folosire), trecând prin furnizorul de cești de cafea, pe la cel de echipamente de bucătărie și terminând cu designerul meniului a la carte, toți, dar toți, fără echivoc, își întârzie termenul de livrare, asta pentru că suntem în România și nu în Japonia, unde am auzit că oamenii ăia și-au cerut scuze când a întârziat trenul o secundă.
Apoi aș vrea să vă amintesc de autorizațiile necesare deschiderii unei locații noi, de la DSV, la pompieri, trecând prin toate instituțiile statului ce au la bază 3-4 inițiale scrise cu majuscule ce bagă în sperieți pe orice viteaz antreprenor. După care trebuie să te gândești la un concept culinar, să faci meniul, de mâncare și bar, apoi să-l testezi, să-l calculezi și să-l calculezi bine, că altfel nu dă bine planul de afaceri. Iar în timp ce faci astea, mai trebuie să faci și recrutare, iar ăsta nu e lucru puțin.
Noah, dacă asta vi se pare puțin sau ușor, puneți peste tot cocktailul ăsta și ingredientul final: pandemia! De ce face pandemia treaba asta și mai complicată? Păi, în primul rând, pentru că pur și simplu nu deschizi business în domeniul Horeca în perioada asta din mai multe motive, destul de evidente, iar dacă nu sunt, le înșir eu, pe scurt, aici:
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 mai 2021, 13:49
1. incertitudinea situației, privind global lucrurile;
2. incertitudinea cu care s-au luat deciziile la nivel politic și economic, privind local;
3. lipsa suportului financiar din partea guvernului, vorbind iar local;
4. lipsa forței de muncă, mulți foști angajați horeca schimbându-și, între timp, domeniul de activitate.
Aș încheia cu importanța planului de afaceri, cu previziunile bugetare și cu toate chestiile astea ce țin de domeniul fantasticului în multe zone de Horeca. Spun de domeniul fantasticului pentru că, în această perioadă, am constatat cu stupoare că mulți jucători destul de mari din domeniu nu au prea folosit uneltele astea în trecut, lucru care, din păcate, a dus la destabilizarea propriilor afaceri.
Să-ți faci planuri și previziuni în business, e important!
Eu sunt Horia Șimon și vă dau întâlnire săptămâna viitoare, la o nouă ediție a Feliei de Cluj.
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, twitter și instagram.