Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj – Doamna Nemeș și tocana de roșcobane

tocana de roscobane/Foto: Facebook Chef Horia Simon

Cu toate că pastila de azi sună a reclamă, deloc ascunsă, eu cred mai degrabă că este o relatare onestă și un îndemn. Un îndemn de a nu crede ce am scris și spus eu aici și de a merge până în Făgetul Ierii să le bateți la ușă și să vedeți cu ochii voștri și să gustați cu papilele voastre ceea ce urmează să vă relatez.

Felia de Cluj – Doamna Nemeș și tocana de roșcobane
Foto: tocana de roscobane/Foto: Facebook Chef Horia Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 2 februarie 2022, 14:00 / actualizat: 13 martie 2024, 12:44

Cu toate că pastila de azi sună a reclamă, deloc ascunsă, eu cred mai degrabă că este o relatare onestă și un îndemn. Un îndemn de a nu crede ce am scris și spus eu aici și de a merge până în Făgetul Ierii să le bateți la ușă și să vedeți cu ochii voștri și să gustați cu papilele voastre ceea ce urmează să vă relatez.

Așa am făcut și eu, am auzit, nu mi-a venit să cred și m-am dus să văd. Am bătut frumos la poartă și am intrat în rai. Bine, asta cu raiul e relativă, că nu pentru toți pâinea frământată în covată și proaspăt scoasă din cuptorul pe lemne e rai, în schimb, pentru majoritatea, da.

Așa că, dacă faci parte din majoritatea asta, îți mai spun și de prăjitura „poronio”– îmi cer scuze că nu știu cum se scrie în maghiară – și despre tocana de ceapă călită în untură, servită cu mămăligă și despre zama de corobețe. Corobețele sunt fructe uscate în cuptorul pe lemne așa: fix după ce se scoate pâinea din cuptor și cuptorul mai e încins tare, se bagă tăvi cu bucăți de fructe și se lasă de pe o zi pe alta. De obicei, se pun mere, pere, gutui și prune, prea rar puneau țărăncile ananas și mango – se făceau mai greu la noi la munte ☺.

Săptămâna trecută mi-am petrecut o zi întreagă la familia Nemeș. Cât a fost ziulica de lungă, doamna Nemes nu a stat locului defel, ba frământa, ba punea de zamă, ba făcea o mămăligă. În curtea familiei Nemeș găsești de toate, de toate zic când mă refer la animale, dar și la tot felul de vechituri pe care domnul Nemeș le strânge cu scopul de a face un muzeu țărănesc. O cameră e gata deja, dar mai este în lucru și un șopru care adăpostește o moară de piatră și o mulțime de ustensile de tâmplărie.

Anul ăsta ne-am înțeles că facem un eveniment împreună, mai la vară, când se face frumos afară. Dar, până atunci, mai e ceva de așteptat și ca să vă țin calzi și interesați, vă las o rețetă pe care am învățat-o tot de la Doamna Nemeș: tocană de roșcobane.

Roșcobanele, de fapt, sunt gălbiorii, ciupercile astea pe care dacă nu le culegi când e vremea, au un gust amar amar de nu-ți mai trebuie ciupercă-n viața ta, așa ți se strepezește gura. Cumva-cumva, moșii și strămoșii noștri știau când sunt cele mai bune și le culegeau și făceau o tocană simplă și gustoasă din ele. Pentru tocana asta mai ai nevoie de usturoi, ceapă, pătrunjel verde, mărar, un pic de unt de oaie sau oloi și smântână din aia grasă. Toate astea și o mână sănătoasă de gălbiori, evident. Treaba e simplă tare: Usturoiul și ceapa se curăță, apoi se toacă mărunt. Se pun la călit într-o tigaie în untul de oaie. Se gătesc până devine ceapa translucidă, apoi se adaugă gălbiorii și mărarul. Se adaugă apă cât să acopere ciupercile și se lasă la foc mic până scade apa, 8-10 minute. La final se adaugă smântâna și se mai gătește 1 minut. Se ia de pe foc și se presară pătrunjelul verde. Noah! Doamne ajută și să aveți poftă!
Nu vă uitați tradițiile, e important!

 

Chef Horia Simon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]