Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Cei care sunt vegani tot timpul deja s-au adaptat la stilul acesta de viață și le este destul de ușor să treacă peste momente de acest gen, doar așa trăiesc ei zi de zi, fără carne!

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Foto: Foto: RitaE /Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2021, 13:12

Cea mai mare problemă a celorlalți, a celor mulți, e că postul ăsta, care este un obicei străbun, vine cu tot cu obiceiurile culinare străbune- asta pe de o parte nu e lucru rău, dar, din perspectiva diversității gastronomice, este. Fie că sunt leneși, fie că nu au timp sau pur și simplu îndură perioada asta, marea majoritate nu încearcă să-și diversifice meniul vegan/post. Și se tot învârt în jurul sarmalelor cu păsat și a fasolii frecate până dă Domnul și trece postul.

Dar să nu fim răi, mai există și o categorie care încearcă lucruri noi, doar că din obișnuință caută în preparatele vegane tot gusturile și aromele care predomină în gastronomia bazată pe proteină animală. Acest lucru îi duce, spre disperarea lor, tot acolo, adică la o lipsă a satisfacției gastronomice. E numai de bun simț să conștientizezi că un avocado, o salată de vinete sau o sfeclă coaptă nu pot fi la fel de sățioase ca o bucată de salam, carne sau mici. Declarație doar pe jumătate adevărată, ar zice un hard core vegan: mâncărurilor ăstora li se pot aduce îmbunătățiri de ordin gustativ, dar mai ales de suplimentare a nutrienților necesari funcționării în parametri, dar și de îmbunătățire a gustului.

Astfel că, o sfeclă poate fi coaptă, glazurată cu un sos picant sau bbq vegan, o tocăniță de ciuperci poate fi aromată prin călirea mai îndelungată a cepei din rețetă, și chiar mărirea cantității de ceapă, o ciorbă poate avea „afumătură” adăugând boia afumată etc.

Apoi consistența și senzația de sațietate se rezolvă prin adăugarea de diverse tipuri de nuci, semințe și cereale, toate acestea aducând la masă o mulțime de nutrieți esențiali. Așa că, atunci când ți-e foame, nu râde de 100 de grame de miez de nucă sau migdale, rumenite și puse mai apoi într-o tocăniță; o să facă diferența între o masă fadă și lipsită de consistență și o masă gustoasă și sățioasă.

Dacă țineți post, măcar să mâncați bine, e important!


 

Chef, Horia Simon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]