Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

foto Horia Simon

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări, apoi pastă de jumări, untură aromată, am pus slănină la sare, slănină din aia bună, de o țin la maturat vreo 6-8 luni.

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Foto: foto Horia Simon

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări, apoi pastă de jumări, untură aromată, am pus slănină la sare, slănină din aia bună, de o țin la maturat vreo 6-8 luni.

Azi-mâine terminăm și livrările de pachete pentru clienții și colaboratorii noștri și apoi ne băgăm la culcuș, adică mergem acasă și ne apucăm de făcut mâncare pentru zilele de Crăciun. Cred că ăsta este traseul fiecăruia dintre noi în această perioadă. Bine, electricianul mai pune prize, nu afumă la muncă cârnați . Cu toate că pare că am făcut nu-știu-câte minuni, tot nu sunt mulțumit, nu pentru că nu am destule, ci pentru că anul ăsta nu am tăiat porcul și nici nu am vreo perspectivă reală. Oricum, un porc e prea mult pentru orice familie modernă din România, dar de obicei îți găsești un văr, un vecin cu care să-l împarți. Poate la anul.

Ce vreau eu să vă zic în prag de sărbători, altceva decât să nu faceți risipă alimentară, este că mi-ar plăcea să începem iar să ne gospodărim țărănește, adică să tăiem porcul, să afumăm, să punem pe iarnă. Așa că, dacă anul ăsta ați perdut startul, la fel ca mine, vă las câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc:

1. Cumpărați porci din rase autohtone! Chiar dacă au mai multă slănină, nu o să vă pară rău, vă zic eu ce să faceți cu ea.

2. Din carne, care nu-i multă, puteți face: cârnați, da’ nu puneți atât de mult usturoi în ei încât să moară și mama lui Dracula la un simplu răgâit ! Eu mai sparg niște ienupăr sau/și enibahar și le amestec în compoziție, poate câțiva fulgi de paprikă afumată sau nu. Piperul e musai să fie proaspăt măcinat, nu mizerie de aia măcinată, care nu-i numa pe juma’ piper, în rest ce-o vrea Domnul!

3. Slănina aia bună să o puneți într-o spărtură de boabe de piper și enibahar, apoi să o acoperiți cu sare din aia de murături și să o lăsați vreo lună la hodinit, apoi o ștergeți frumos și o afumați. Nu luați tot piperul de pe ea.

4. Slănina aia moale e bună de jumări -din jumate din ea faci jumări, cealaltă o topești. Jumării știi cum să-i mănânci, da- parte din ei îi toci, adaugi cam 30% untură, apoi o ceapă roșie tocată, niște cimbru verde sau uscat și eu, mai întotdeauna, pun niște pastă de ardei copt (făcută de mine). Dacă mănânci treaba asta, în câteva zile poți pune și niște castraveciori murați tocați mărunt; eu pun ardei iuți murați, tot tocați.

5. Untura eu o aromez cu diverse mirodenii- azi am făcut cu cimbru verde și piper Sichuan. Merge și cu enibahar, cuișoare și rozmarin, toate deodată sau pe rând.

6. Pieptul de porc, eu îl dau cu mirodenii, îl rulez și îl gătesc încet vreo 4-5 ceasuri, apoi îl las la hodinit. În seara de Crăciun, dacă am fost leneș, îl încălzesc și aia e friptura sau îl feliez rece și am ceva de pus pe masă la gustare; merge bine cu sos de hrean cu mere.

7. Știți ce aveți de făcut cu șoriciu’ și picioarele? Nu mă bag aici, că mă ia la trântă orice gospodină la rețeta de răcituri. Da’ nah, am vrut să vă amintesc numa’ să nu faceți risipă.

Cam asta ar fi de zis… bine, ar mai fi multe, dar deja salivez eu și devin nerăbdător cu toată povestea asta. Până ne mai auzim, vă doresc Sărbători Frumoase și să le sărbătoriți în familie, e important!

 

Chef Horia Șimon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 20 octombrie 2021, 12:52

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Weekendul acesta organizez un eveniment într-o comună din județul Cluj; e în vecinătatea orașului, deci, cumva, o parte din sate au devenit...

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]