Ascultă Radio România Cluj Live

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Orice tentativă de a scoate o rețetă tradițională de la ele sfârșește în eșec, lor le este rușine acum să coacă un cozonac dacă n-are goji pe el și orice intră în cuptor și e mai jos de cheesecake cu nutella, mai nou e blasfemie. Am primit rețete de prăjitură tradițională snikers (în alte sate, nu în astea) dar tot aia e. Apoi, printre multele rețete culese, am regăsit vegetă sau podravka, în funcție de zona în care am căutat. Ce mai! Ingredient valoros al gastronomiei românești de altădată.
Asta e întotdeauna în primele sate de lângă oraș. Apoi, dacă te încumeți și mergi mai departe și intri în câte vreun cătun, poate da norocul și peste tine și să găsești o mamă a socăcițelor care mai are un caiet uns plin de gastronomie rurală autentică. Dincolo de rețetele propriu-zise, care, dacă e să mă întrebi pe mine, nu-s cine știe ce operă ce se ridică la nivelui gastronomiei franțuzești, asta din punct de vedere tehnic, pe mine mă fascinează creativitatea și diversitatea bucătăriei rurale raportată la resursa de materie primă de care dispunea țăranca.
Nu am niciun dubiu că dacă o socăciță s-ar fi învârtit prin bucătăriile marilor regi și nobili ai vremilor, ar fi rivalizat la făcut souffleuri și bechameluri cu orice bucătar școlit de pe-acolo. Doar că povestea socăciței e alta – ea nu a dispus de stridii, de caviar, de batonane de vanilie venite tocmai din Madagascar și nici de piper Sichuan. Ea a avut la dispoziție câte o găină, din când în când, mai rar câte un miel, și mai rar un porc și aproape deloc o vacă sau pește. În schimb a avut mult zăr, mult mălai și multă unsoare și din astea a fost musai să facă ce a știut ea mai bine, și a făcut!
Dintre toate rețetele culese în perioada asta, poate cea mai simplă și faină e ciorba pe cap de miel/oaie.
Când se tăia o oaie sau miel se folosea lâna, seul, organele, iar din carnea macră se făcea pastramă. Din cap și oase, de obicei se făcea o zamă. Zama asta despre care vreau să vă zic, mai avea sau nu, după caz, legume în ea. Se fierbea la foc mic, mult și bine până nu mai rămânea nimic din oase și cap, apoi se stecura, se punea o mână sănătoasă de macriș și se acrea cu lapte prins sau iaurt. Noah, Doamne ajută! S-ar fi auzit din capul mesei.
Tradiția trebuie păstrată, mai ales cea gastronomică, e important!

Felia de Cluj: Socăcițele sau ce a mai rămas din ele [AUDIO]

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 octombrie 2021, 12:52

 

Chef Horia Șimon

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

 

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 12 ianuarie 2022, 06:00

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]

Lucrez cu și pentru producătorii locali de cel puțin 10 ani, cam de când mi s-a fixat în cap ideea că e mai bine cu ei decât cu...

Felia de Cluj – Producătorii locali, de la eroi la impostori [AUDIO]
Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj miercuri, 15 decembrie 2021, 16:33

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc

Felia asta m-a prins în vria pachetelor de sărbători și cu vreo 15 kg de cârnați în afumătoare. Tot săptămâna asta am mai făcut jumări,...

Felia de Cluj: câteva rețete/sugestii/idei pentru prepararea produselor din porc
Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj vineri, 10 decembrie 2021, 18:18

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în...

Felia de Cluj: Rețete de post: supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant
Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 1 decembrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii

La cererea ascultătorilor și cititorilor noștri, l-am rugat pe chef Horia Șimon să ne gătească oareșce mâncare de post 🙂 , asta pentru...

Felia de Cluj: Rețete de post marca Horia Șimon – penne cu vinete și sos de roșii
Felia de Cluj miercuri, 17 noiembrie 2021, 13:12

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]

Din 15 noiembrie, adică de luni, am intrat în postul Crăciunului, asta înseamnă că, o perioadă de 40 și ceva de zile, marea majoritate a...

Felia de Cluj: Postul Crăciunului [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 13 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]

Zilele astea s-au făcut 18 ani de când am fucționat ultima dată după calendarul școlar, cel studențesc, mai exact. În octombrie 2003...

Felia de Cluj: Back to School [AUDIO]
Felia de Cluj miercuri, 6 octombrie 2021, 06:00

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie

Pentru că am tras prea mult chiulul (cel puțin așa crede Dan, șefu’ de la radio), m-am trezit exact ca pe vremea când mergeam la școală, că...

Felia de Cluj: Revenire după vacanța de vară, în plină pandemie
Felia de Cluj miercuri, 11 august 2021, 12:00

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]

Chef Horia Șimon ne vorbește despre bucătăria din sudul Italiei, de care se bucură din plin, deoarece se află în vacanță la Bari. I-a...

Felia de Cluj: Și bucătarii au mâncăruri preferate [AUDIO]