Ascultă Radio România Cluj Live

Colagenul și numeroasele sale virtuți

Foto: Dr. Manuel González Reyes/ Pixabay

Colagenul și numeroasele sale virtuți: cu ce ajută articulațiile?

Colagenul și numeroasele sale virtuți
Foto: Foto: Dr. Manuel González Reyes/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 2 decembrie 2023, 18:00 / actualizat: 3 decembrie 2023, 9:23

Colagenul și numeroasele sale virtuți: cu ce ajută articulațiile?

Colagenul este cea mai abundentă proteină din corpul uman. Asigură regenerarea, suplețea, rezistența, hidratarea și elasticitatea țesuturilor. Colagenul este un fel de suport structural al organismului.

Din păcate, de la vârsta de 25 de ani, organismul uman produce din ce în ce mai puțin din această proteină. Acest lucru duce la multe probleme ale pielii și articulațiilor.

Care sunt beneficiile colagenului pentru articulații? Cum să compensezi lipsa de colagen natural din organism?

Colagenul reprezintă între 30 și 35% din toate proteinele din corpul uman. Reprezintă aproape 30% din masa osoasă. Această proteină favorizează fixarea mineralelor (fosfor, calciu) în țesutul osos. Joacă rolul principal în regenerarea osoasă.

De la vârsta de 25 de ani, producția naturală de colagen de către organism scade treptat, iar sistematic de la vârsta de 35 de ani. În consecință, există o scădere treptată de la 1% la 1,5% în fiecare an. La vârsta de 65 de ani, nivelul de colagen poate scădea cu până la 30% în corpul uman. Această scădere poate duce la apariția ridurilor, a durerii și a rigidității articulațiilor. Acest lucru duce la multe probleme cu sănătatea oaselor.

Care sunt beneficiile luării de colagen pentru articulații?

Aportul de colagen contribuie la menținerea țesuturilor conjunctive și la întărirea cartilajului. Acestea din urmă sunt țesuturi care acoperă capetele oaselor și care favorizează mobilitatea articulațiilor. Ele sunt într-adevăr formate din colagen între 70 și 95%. Suplimentarea acestei proteine ​​contribuie la menținerea elasticității și solidității cartilajului care scad odată cu vârsta. Acest lucru ajută la reducerea durerilor articulare care afectează mobilitatea și capacitatea de a face activități fizice.

Colagenul acționează ca un fel de pernă și de liant în jurul articulațiilor. Îi protejează împotriva presiunii excesive, precum și a șocurilor. Suplimentele de colagen de înaltă calitate susțin, întăresc și ameliorează articulațiile sensibile.

În cele din urmă, colagenul contribuie la vindecarea și repararea țesuturilor după deteriorarea articulațiilor. Rețineți că colagenul nu vindecă durerea. Este, în general, integrat în tratamente pentru a ameliora eficient durerile articulare.

Cum afectează colagenul afecțiunile articulațiilor?

De-a lungul anilor, articulațiile suferă multe leziuni care duc la anumite afecțiuni precum osteoartrita. Această boală are ca rezultat o degenerare mai mult sau mai puțin rapidă a cartilajului. În cele mai multe cazuri, este însoțită de probleme de inflamație. Osteoartrita poate afecta coloana vertebrală, umerii, genunchii sau degetele.

Potrivit unor studii, administrarea de hidrolizat de colagen la persoanele care suferă de osteoartrită la genunchi ar fi ajutat la reducerea durerii. Acesta din urmă a susținut că a avut o îmbunătățire a confortului articulațiilor.

Un alt studiu publicat în 2006 a evidențiat, de asemenea, beneficiile colagenului asupra flexibilității articulațiilor și atenuării durerilor articulare. O meta-analiză din 2019 a demonstrat că această proteină joacă un rol important în ameliorarea disconfortului și în obținerea mobilității.

Un studiu efectuat pe sportivi timp de 24 de săptămâni a arătat că colagenul ar participa la reducerea durerii. Prin urmare, suplimentarea cu colagen poate reduce riscul de uzură a cartilajelor la persoanele care practică sporturi cu risc ridicat.

Potrivit unui alt studiu, administrarea unui concentrat de hidrolizat de colagen ar fi dus la accelerarea remisiunii la pacienții care suferă de ulcere de presiune.

Care sunt cele mai bune tipuri de colagen pentru sănătatea articulațiilor?

Colagenul de tip I este cel care se găsește din abundență în corpul uman. Este prezent în special în piele, ligamente și tendoane. Acest tip de colagen oferă o rezistență bună la tracțiune. Prin urmare, suplimentarea cu colagen de tip I contribuie la stabilitatea și rezistența articulațiilor.

Colagenul de tip II este foarte important pentru un cartilaj sănătos. Se găsește mai ales în articulații. Are o acțiune pozitivă asupra durerilor articulare. Luarea unui supliment alimentar pe bază de acest tip de colagen contribuie la flexibilitatea și rezistența cartilajului.

În cele din urmă, colagenul de tip III este benefic și pentru articulații. Mai puțin abundent decât tipul I, este prezent în țesuturile conjunctive, dar și în vasele de sânge. Are o structură mai flexibilă, ceea ce-l face important pentru elasticitatea și flexibilitatea articulațiilor.

Colagen marin sau bovin

Colagenul marin este extras din pielea și solzii de pește. De obicei este vorba de colagen de tip I, dar în unele cazuri poate fi și de tip II. În ceea ce privește colagenul bovin, acesta este sintetizat din oasele și pielea vacilor. Este adesea de tip III sau de tip I. Dacă este extras din oasele animalului, este deosebit de util pentru menținerea articulațiilor sănătoase. Dimpotrivă, dacă provine din pielea vitelor, se potrivește mai bine problemelor de îmbătrânire a pielii.

Nu există dovezi concrete care să demonstreze că una dintre aceste două forme de colagen marin sau bovin este mai eficientă decât cealaltă. Cu toate acestea, colagenul marin are o biodisponibilitate mai bună decât proteinele de la bovine. Acest lucru este justificat de greutatea sa moleculară scăzută, care promovează pătrunderea rapidă în fluxul sanguin.

Sfaturi pentru a include mai mult colagen în viața de zi cu zi

Colagenul poate fi încorporat în diferite forme în rutina ta zilnică. În funcție de preferințe puteți lua acest supliment alimentar sub formă de:
pudră pentru a se integra în băuturi, smoothie-uri sau alimente,
tabletă sau capsulă pentru persoanele care nu suportă gustul pudrei,
lichid care adesea are un gust mai bun, dar este mai scump.

Tabletele sau capsulele de colagen nu ajung cu ușurință la doza zilnică de 5 g. Pentru a avea un aport suficient de colagen în organism, este important să aveți o dietă bogată în pește, carne slabă și bulion de oase. Membrana dintre coajă și albușul de ou conțin și proteine ​​asemănătoare colagenului.

De asemenea trebuie consumate alimente bogate în vitamina C, cupru, siliciu, fier care stimulează colagenul.

 

RADIO ANTENA SATELOR

Foto:  Dr. Manuel González Reyes /Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 12:00

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient

Pe măsură ce se apropie vara, asociația avertizează și solicită autorităților să acționeze.   După ce a testat 13 creme solare...

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi

Prințesa Elisabeta de Bavaria, care mai târziu a devenit împărăteasă austriacă (Kaiserin Elisabeth von Österreich) și cunoscută, de...

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 18:06

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!

NASA a transmis că sonda sa spaţială Voyager One a început să trimită informaţii utlilizabile pe Pământ, după mai multe luni în care a...

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 10:02

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani

Ancheta în cazul acestuia a fost gestionată deficitar de FBI.   În 2015, când FBI a aflat primele informaţii privind abuzurile sexuale ale...

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație

Sacoul galben narcisă, decorat cu nasturi aurii, pe care Prințesa Diana l-a purtat ​​în timpul unei călătorii la Hong Kong în 1989 se...

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 12:00

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă

Există diverse soiuri de radicchio, care diferă nu numai prin aspect, ci şi prin compuşi şi gust. Leguma este cunoscută de oameni drept aliment...

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 06:00

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară

Între zidurile unui apartament de la etajul cinci al unei clădiri din Villa Ada, un cartier elegant al Romei, a fost găsită o comoară.  ...

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară
Diverse luni, 22 aprilie 2024, 12:00

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier

Fructele cresc în ciorchini la baza frunzelor, salak fiind cunoscut şi sub denumirea de fructele şarpelui, deoarece coaja sa are un aspect solzos....

„Fructul memoriei” este foarte util pentru creier