Ascultă Radio România Cluj Live

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?

Foto: Trang Doan, de la Pexels

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

De ce trebuie să consumăm ouăle cu moderație?
Foto: Foto: Trang Doan, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 18 iunie 2022, 12:00

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral, deoarece cresc colesterolul „bun”, conform unui studiu al Universităţii din Beijing. Cercetătorii au descoperit că un ou consumat pe zi creşte colesterolul „bun” din organism, o lipoproteină cu densitate mare care elimină colesterolul „rău”, cunoscut şi sub denumirea de lipoproteine cu densitate joasă.

Consumul ouălor reduce riscul de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral

Primul autor al studiului, dr. Lang Pan, a precizat că puţini cercetători au studiat legătura dintre consumul de ouă şi bolile cardiovasculare. Cercetătorii au recrutat 4.778 de chinezi pentru studiu, dintre care 3.401 sufereau de boli cardiovasculare. Testele de sânge arată că persoanele care mănâncă ouă cu moderaţie au niveluri mai mari de apolipoproteină A1, care este o componentă şi un element de construcţie al colesterolului „bun”, având, în special, mai multe molecule de lipoproteine cu densitate mare care ajută la menţinerea arterelor şi altor vase de sânge fără colesterol rău, împiedicându-le să formeze cheaguri de sânge şi hipertensiune arterială. Ele previn înfundarea vaselor de sânge care furnizează sânge către organe importante, inclusiv inima şi creierul. Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliţi sau proteine asociate bolilor cardiovasculare.

Participanţii la studiu care au mâncat mai puţine ouă au avut niveluri mai scăzute de proteine benefice şi niveluri mai mari de proteine dăunătoare decât cei care au mâncat ouă în mod regulat. Cercetătorii au folosit o tehnică numită imagistica prin rezonanţă magnetică pentru a măsura 225 de metaboliţi din plasmă. Douăzeci şi patru dintre aceştia sunt legaţi de cantitatea de ouă consumată.

Serviciul britanic de sănătate recomandă includerea ouălor în dietă, deoarece le consideră o parte esenţială a unei diete sănătoase şi echilibrate, iar British Heart Foundation susţine că nu mai consideră consumul de ouă periculos pentru sănătate.(www.dariknews.bg)

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Apreciază:

Etichete:
Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 12:00

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?

Pielea noastră are nevoie de oligoelemente esenţiale pe care le obţinem din alimente.   Pentru a ne menţine frumuseţea pielii, trebuie să...

Cum să ne menținem sănătatea și frumusețea pielii?
Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?
Diverse miercuri, 22 mai 2024, 06:00

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?

Ţânţarii pot fi mai periculoşi decât căpuşele, pentru că o persoană este mult mai des muşcată de un ţânţar decât de o căpuşă,...

Țânțarii, mai periculoși decât căpușele?
Despre sindromul inimii frânte
Diverse marți, 21 mai 2024, 12:00

Despre sindromul inimii frânte

Sindromul inimii frânte are o bază științifică, care se află în creier, după cum au demonstrat cercetările realizate la Spitalul din Foggia,...

Despre sindromul inimii frânte
La 90 de ani, în spațiu!
Diverse luni, 20 mai 2024, 12:36

La 90 de ani, în spațiu!

Ed Dwight, în vârstă de 90 de ani, a devenit cea mai bătrână persoană care a ajuns în spaţiu   Ed Dwight a fost ales în 1961 de...

La 90 de ani, în spațiu!
Diverse luni, 20 mai 2024, 12:00

Sunt mici, dar pline de vitamine și antioxidanți!

Nutriționistul indian Nupuur Patil a vorbit despre proprietățile benefice ale rodiei şi beneficiile consumului de rodie pentru organism....

Sunt mici, dar pline de vitamine și antioxidanți!
Diverse duminică, 19 mai 2024, 12:00

Secretul pentru un păr strălucitor şi unghii sănătoase

Părul strălucitor, pielea radiantă şi unghiile sănătoase reprezintă obiective de sănătate şi frumuseţe pentru multe persoane.  ...

Secretul pentru un păr strălucitor şi unghii sănătoase
Diverse duminică, 19 mai 2024, 06:00

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului

Au fost identificate în sânge până la 618 proteine ​​spion din 19 tipuri de cancer, dintre care 107 ar putea declanșa alerta cu cel puțin...

Descoperire importantă în diagnosticarea cancerului
Diverse sâmbătă, 18 mai 2024, 12:00

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu

Folia de aluminiu este un element comun în orice bucătărie. Cu toate acestea, uneori afectează gustul, textura şi culoarea unor feluri de...

Alimente care nu trebuie preparate niciodată în folie de aluminiu