Ascultă Radio România Cluj Live

Scurt istoric al parfumului

 

În zilele noastre udatul de Paşti al fetelor se face cu un parfum, dar mai demult vedeta aromatică a celei de-a doua zile de Paşti era apa de colonie. Totuşi, care e diferenţa dintre acestea două, cum au apărut şi… de ce obişnuia Napoleon să bea lichide parfumate, cu zahăr? Haideţi să trecem, pe scurt, prin istoria parfumului:

Photo by Mareefe from Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 aprilie 2020, 00:00 / actualizat: 20 aprilie 2020, 11:41

În zilele noastre udatul de Paşti al fetelor se face cu un parfum, dar mai demult vedeta aromatică a celei de-a doua zile de Paşti era apa de colonie. Totuşi, care e diferenţa dintre acestea două, cum au apărut şi… de ce obişnuia Napoleon să bea lichide parfumate, cu zahăr? Haideţi să trecem, pe scurt, prin istoria parfumului:

Să clarificăm încă de la început: a nu se confunda apa de colonie cu parfumul! De fapt, sunt trei feluri de lichide parfumate cu care ne întâlnim pe rafturile magazinelor: apa de colonie, apa de toaletă şi apa de parfum. Toate trei sunt făcute din uleiuri de plante amestecate cu alcool, ceea ce le diferenţiază însă este concentraţia şi, bineînţeles, preţul. Cea mai concentrată este apa de parfum (15-30%), urmată de apa de toaletă (4-8%), apoi de apa de colonie (3-5%).

Există documente care atestă folosirea de parfumuri încă din Mesopotamia, acestea fiind bazate pe uleiuri din flori şi alte plante aromatice precum coriandrul sau mirtul. Arheologii au descoperit în Cipru o adevărată bibliotecă de parfumuri de acum 4000 de ani, în care s-au păstrat 60 de sticluţe de astfel de uleiuri.

În Europa, distilarea de parfumuri a prins aripi în secolul 12, dar abia 4 secole mai târziu aromele au început să fie amestecate în alcool şi nu în uleiuri vegetale. Primele astfel de parfumuri se leagă de Italia renascentistă şi de influenta familie Medici. Se spune că Ecaterina de Medici avea propriul ei maestru de parfumuri, iar când a urcat pe tronul Franţei, a transmis şi altora această preferinţă. Franţa a devenit repede „centrul de parfumuri” al Europei, e drept că iniţial minunatele arome erau amestecate în special pentru a ascunde mirosurile corporale neplăcute.

Aşadar, în Franţa şi Italia parfumul era cunoscut din secolul 16, dar a durat încă un secol până când obiceiul a prins rădăcini şi în Germania. Cea mai cunoscută iniţiativă i-a aparţinut lui Paolo Feminis, care locuia în Köln, unde a lansat pe piaţă produsul său ce purta numele de Aqua Admirabilis. Totuşi, nu el a fost primul care a încercat o astfel de întreprindere: prima colonie autentică a fost un patchouli cunoscut şi astăzi sub numele de 4711, preparat din ulei de citrice, rozmarin, lavandă şi alcool, care se maturează mai mulţi ani în butoaie de stejar. Aşadar, nu orice lichid parfumat, cu o concentraţie aromatică scăzută, se poate numi apă de colonie, ci doar cea preparată în Köln!

Pe atunci, această apă de colonie era considerată ca un remediu al bolilor trupeşti şi spirituale, iar Napoleon o trata ca atare, consumând cuburi de zahăr stropite cu această aromă. Spre deosebire de el, ţarul Rusiei ori Richard Wagner jurau pe eficacitatea în uz extern a apei de colonie, cu care doamnele din înalta societate îşi tratau durerile de cap şi stările de melancolie.

 

Sursă: NLC.hu

Andrea Nagy

Foto: Mareefe – Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

De ce este periculos să reîncălzim preparatele prăjite
Diverse joi, 13 iunie 2024, 12:00

De ce este periculos să reîncălzim preparatele prăjite

Terapeutul american Catherine Shanahan a oferit unele precizări despre alimentele prăjite, care nu ar trebui să fie reîncălzite, titrează...

De ce este periculos să reîncălzim preparatele prăjite
Plante care atrag bogăţie, sănătate şi fericire
Diverse miercuri, 12 iunie 2024, 18:00

Plante care atrag bogăţie, sănătate şi fericire

Plantele pot avea proprietăţi medicinale şi sunt utile în medicină şi cosmetică, dar pot fi şi talismane şi amulete care atrag norocul,...

Plante care atrag bogăţie, sănătate şi fericire
Țelina și proprietățile ei vindecătoare
Diverse miercuri, 12 iunie 2024, 12:00

Țelina și proprietățile ei vindecătoare

Ţelina, cunoscută ştiinţific sub denumirea de Apium graveolens, este o legumă care a fost folosită de mult timp la gătit şi în medicină....

Țelina și proprietățile ei vindecătoare
Sfatul experților: excludeți complet carnea de porc din dietă!
Diverse miercuri, 12 iunie 2024, 12:00

Sfatul experților: excludeți complet carnea de porc din dietă!

Experţii în sănătate susţin că este mai bine să excludem complet carnea de porc din dietă, deoarece acest produs poate provoca multe boli....

Sfatul experților: excludeți complet carnea de porc din dietă!
Diverse miercuri, 12 iunie 2024, 11:14

Locuitorii unui oraș primesc 50 de euro dacă adoptă un câine

Oficiali din capitala Kosovo, Pristina, oferă aproximativ 50 de euro lunar persoanelor care adoptă un câine maidanez. Au avut loc sute de atacuri...

Locuitorii unui oraș primesc 50 de euro dacă adoptă un câine
Diverse marți, 11 iunie 2024, 14:54

Voucherele de alimente, încărcate până la finalul săptămânii

Voucherele de alimente pot fi încărcate cu bani spre sfârşitul acestei săptămâni, a anunţat ministrul Adrian Câciu.   Aproximativ 2,6...

Voucherele de alimente, încărcate până la finalul săptămânii
Diverse marți, 11 iunie 2024, 12:00

E vremea lor, a caiselor!

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova.   ...

E vremea lor, a caiselor!
Diverse luni, 10 iunie 2024, 12:00

Cum putem încetini îmbătrânirea creierului

Oamenii de știință din Statele Unite susțin că au descoperit o modalitate de a încetini îmbătrânirea creierului.   Puteți încetini...

Cum putem încetini îmbătrânirea creierului