Efectele mâncatului lent asupra digestiei şi metabolismului
În câteva zile, se pot observa efecte asupra apetitului şi stării generale.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 20 decembrie 2025, 12:00
Mâncatul rapid afectează digestia şi modul în care percepem mâncarea, în timp ce ritmul lent aduce multiple avantaje pentru sănătate.
Atunci când mâncăm încet, creierul primeşte timp să semnaleze senzaţia de saţietate, proces care durează aproximativ 15-20 de minute de la începutul mesei.
Mâncatul rapid poate duce la supraalimentare şi senzaţie de greutate.
Mâncatul conştient presupune să fim prezenţi, să simţim aroma, textura şi gustul fiecărei înghiţituri, stimulând saliva şi enzimele digestive şi facilitând digestia. Buna practică influenţează metabolismul şi greutatea: cei care mănâncă încet consumă cu 10-20% mai puţine calorii la o masă şi au un risc mai mic de supraponderabilitate. De asemenea, reduce balonarea, gazele şi refluxul cauzate de înghiţirea aerului şi stabilizează nivelul glicemiei, evitând fluctuaţiile bruşte de energie şi pofta de dulce.
Mâncatul lent activează sistemul nervos parasimpatic, responsabil cu relaxarea şi digestia, reducând anxietatea, îmbunătăţind concentrarea şi autocontrolul asupra apetitului. Modificările pot fi simple: păstrarea unei pauze între înghiţituri, evitarea utilizării ecranelor în timpul mesei, mestecarea mai atentă şi aprecierea gustului alimentelor. În câteva zile, se pot observa efecte asupra apetitului şi stării generale, restabilind ritmul natural al corpului.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.