Gutuile, fructele ideale pentru deserturi de sezon
Tarte, plăcinte sau compoturi aromate- o experienţă gustoasă şi sănătoasă.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 19 decembrie 2025, 12:00
Gutuile, fructe de toamnă cu aromă specifică, textură fermă şi gust uşor acrişor, sunt bogate în vitamine şi antioxidanţi, conţinând cantităţi importante de vitamina C, provitamina A şi vitamine din grupul B, ceea ce le transformă într-un excelent antioxidant natural care sprijină sistemul imunitar în sezonul de tranziţie de la toamnă la iarnă.
Datorită conţinutului ridicat de pectine şi fibre, gutuile favorizează digestia, îmbunătăţesc peristaltismul intestinal şi au efect uşor astringent în cazul disconfortului gastric.
Tradiţional, sunt folosite ca remediu pentru tuse, răguşeală şi dureri în gât – în special sub formă de compot sau coapte, deoarece calmează mucoasele. De asemenea, susţin sănătatea cardiovasculară: fibrele şi antioxidanţii din fruct contribuie la reglarea colesterolului şi protejarea vaselor de sânge.
Gutuile sunt foarte potrivite pentru alimentaţia dietetică; combinaţia dintre conţinutul scăzut de grăsimi şi cantitatea moderată de zaharuri le fac ideale şi pentru cei care urmăresc aportul caloric, cu condiţia să nu se adauge mult zahăr în procesul de preparare.
În plus, gutuile sunt un ingredient perfect pentru deserturi de toamnă, putând fi folosit în tarte, plăcinte sau compoturi aromate, iar coacerea acestor fructe evidenţiază dulceaţa naturală şi aroma subtilă, transformând orice desert într-o experienţă gustoasă şi sănătoasă.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: arhivă Radio Cluj
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.