Ascultă Radio România Cluj Live

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Temperaturile extreme și verile tot mai lungi pun în pericol una dintre cele mai valoroase delicatese chineze.

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Foto: captură video YouTube

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2025, 00:00 / actualizat: 4 noiembrie 2025, 10:27

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate delicatese culinare din China, ‘crabul păros’, transmite Reuters.

 

‘Începând din 2022, se simte că vremea s-a înrăutățit în fiecare an. Am ajuns să ne pregătim mental pentru aceste pierderi‘, spune femeia în vârstă de 34 de ani, stând în mijlocul rezervoarelor pline cu crabi, râvniți pentru carnea lor dulce și icrele aurii.

Xie se numără printre fermierii de pe lacul Yangcheng, din provincia Jiangsu (estul Chinei), care sunt obligați să caute noi modalități prin care să mențină crustaceele în viață, deoarece temperaturile neobișnuit de ridicate și verile mai lungi decât se așteptau au perturbat ciclurile de reproducere din 2022.

Crabii păroși chinezi se pot comercializa cu sute de dolari, atunci când sunt exportați în seturi de câte patru în țări precum Singapore și Japonia.

‘Cei care lucrează în agricultură sunt la mila cerului’, a spus Xie, a cărui comunitate a suferit anul trecut din cauza pierderilor cauzate de cel mai puternic taifun care a lovit coasta de est din 1949, rupând plase și oprind sistemele de oxigenare.

Temperaturile mai ridicate decât de obicei reprezintă o triplă amenințare pentru crabi, încetinind creșterea lor, reducând cantitatea de oxigen din apă și stimulând creșterea bacteriilor, precizează Kenneth Leung, expert în mediul marin la Universitatea din Hong Kong.

Speranțele pentru o recoltă bogată în acest an au fost zdrobite de temperaturile tipice verii înregistrate în lacul din apropierea orașului Suzhou, renumit pentru unii dintre cei mai gustoși crabi, care au rămas peste 30 de grade Celsius până la sfârșitul lunii octombrie, întârziindu-le maturitatea.

Cultivarea crabilor, care necesită multă muncă, începe cu fermierii care le cresc larvele în iazuri timp de aproximativ un an, înainte de a fi mutate în ferme împrejmuite din interiorul lacului, pentru ca creaturile să-și lepede carapacea exterioară pe măsură ce cresc.

Năpârlirea are loc de aproximativ cinci ori între martie și începutul tradițional al recoltării, la sfârșitul lunii septembrie, a spus Xie.

Dar căldura mai puternică poate ucide crabii pe măsură ce își pierd carapacea, pe lângă întârzierea maturității cauzată de verile mai lungi. În 2022, fermierii au aruncat blocuri de gheață în apă pentru a o răci, a spus Xie.

Unele dintre cele mai fierbinți și mai lungi veri din estul Chinei din ultimii trei ani au adus temperaturi de 40 de grade Celsius sau mai mari, în zile consecutive încă din iulie.

În septembrie, meteorologii au anunțat că vara din acest an a fost cea mai fierbinte din China din 1961, în timp ce ploile din nord au fost cele mai lungi din aceeași perioadă, aducând perturbări pe care oamenii de știință le-au asociat cu schimbările climatice.

Autoritățile se așteaptă ca lacul Yangcheng să producă o recoltă de 10.350 de tone de crabi în acest an, aproape în linie cu cifrele din anii precedenți, cu excepția cifrei de 9.900 de tone de înregistrată anul trecut, când a lovit taifunul.

Deși crescătorii de crabi se pot ruga pentru o vreme mai bună în anul viitor, ei știu că, la final, gradul lor de control este unul limitat. Vom vedea dacă crabii păroși se vor putea adapta, iar dacă nu se vor putea, atunci poate că această industrie va fi pur și simplu eliminată. Nu putem face nimic în această privință’, a adăugat Xie.

 

AGERPRES

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani