Frunzele de dafin – condimentul zeilor şi al învingătorilor
În Antichitate, laurul era semnul gloriei.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 23 octombrie 2025, 12:00
Frunzele de dafin nu sunt doar un condiment, ci şi un simbol al victoriei, rafinamentului şi puterii vindecătoare, cunoscut încă din Grecia şi Roma Antică.
Provine de la arborele de dafin (Laurus nobilis), o plantă veşnic verde din zona Mediteranei.
De obicei, se folosesc frunzele uscate, care au un miros mai intens, uşor amar şi picant, cu note de pin și eucalipt.
În Antichitate, laurul era semnul gloriei, iar învingătorii erau încununaţi cu coroane din frunze de dafin. În prezent, dafinul este folosit în bucătărie la supe, tocane, marinade, preparate din carne sau peşte, cărora le oferă aromă fără a le domina gustul, fiind îndepărtat înainte de servire.
În medicina populară, este utilizat pentru digestie, răceli şi dureri articulare, iar uleiul esenţial intră în compoziţia unor amestecuri terapeutice şi cosmetice.
În gospodărie, se foloseşte şi împotriva moliilor. În unele culturi, frunza de dafin este arsă pentru purificarea aerului, iar în fitoterapie, se prepară ceai pentru stimularea metabolismului.
Considerat cândva sacru şi protector, dafinul rămâne astăzi o legătură între tradiţia antică şi bucătăria modernă, simbol al gustului şi al sănătăţii.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.