Cafeaua poate afecta absorbția calciului și fierului
Medicii avertizează: atenție la combinația cu lapte sau alimente bogate în fier.

Articol editat de cristina.rusu, 1 iulie 2025, 12:00
Un medic a explicat că, în anumite cazuri, cafeaua poate fi periculoasă, dacă este consumată împreună cu unele produse alimentare.
Printre acestea, se numără alimentele care conţin calciu şi fier. Motivul este că în compoziţia cafelei se găsesc taninuri şi substanţe care leagă mineralele, ceea ce poate împiedica absorbţia adecvată a acestor nutrienţi de către organism.
Calciul, de exemplu, se regăseşte în lapte. Dacă se consumă exclusiv cu cafea, acest lucru poate duce la un deficit de calciu. Este deosebit de nociv pentru adolescenţi, vârstnici şi femei însărcinate să consume lapte sau alte produse bogate în calciu şi fier împreună cu cafeaua.
În ceea ce priveşte fierul, medicul a subliniat că vegetarienii ar trebui să fie deosebit de atenţi. Deoarece nu consumă carne, aceştia au deja un aport redus de fier şi adesea au anumite carenţe. În astfel de cazuri, cafeaua poate agrava situaţia, a avertizat endocrinologul.
De asemenea, medicii recomandă insistent limitarea consumului de zaharuri libere la mai puţin de 10% din aportul total de energie. Conform celor mai recente cercetări internaţionale, respectarea acestei reguli contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, obezitate şi apariţie a cariilor.
Specialiştii atrag atenţia că, atunci când se limitează dulciurile în dietă, trebuie acordată o atenţie deosebită băuturilor dulci gata preparate, care reprezintă principala sursă de zahăr adăugat.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.