Ascultă Radio România Cluj Live

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?

Pentru ca brânza să fie benefică, este important să o consumați cu moderație.

Știți care este cea mai sănătoasă brânză pentru inimă?
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 28 martie 2025, 12:00 / actualizat: 28 martie 2025, 13:31

Brânza este o sursă excelentă de proteine ​​și de calciu pentru organism, dar nu toate tipurile de brânză sunt şi sănătoase.

Oamenii de știință au precizat că brânza Cheddar este cea mai sănătoasă pentru inimă, deoarece conține componente care protejează vasele de sânge şi le face mult mai sănătoase și reglează nivelul colesterolului, anunţă RBC-Ucraina (proiectul Styler) cu referire la site-ul Eating Well.

Agenţia de presă RBC-Ucraina oferă şi câteva detalii despre acest studiu. Studiul a inclus 58 de participanți și toți aveau vârsta de peste 50 de ani, cu o vârstă medie de 59 de ani și supraponderali. Oamenii de știință explică că au ales în mod intenţionat această categorie de persoane pentru că lor medicii în mod frecvent le recomandă să evite consumul de brânză, din cauza conținutului de grăsimi saturate. Participanții nu au avut comorbidități şi nici boli cronice sau intoleranță la lactate și toți au urmat o dietă omnivoră.

Cercetătorii au împărțit participanții în două grupuri și ambele au primit zilnic câte 120 de grame de brânză Cheddar neprocesată.

Pe parcursul a şase săptămâni, un grup a mâncat Cheddar făcut din lapte de vaci ţinute pe pășune şi hrănite natural în fiecare zi. În timp ce persoanele din cel de-al doilea grup au mâncat brânză făcută din lapte de la vaci hrănite cu o dietă mixtă (TMR). După analizele de sânge şi inevstigaţii, participanții din primul grup au avut niveluri mai scăzute de acizi grași saturați, care sunt deosebit de benefici pentru inimă. În plus, concentrațiile de colesterol total și colesterol LDL au scăzut în ambele grupuri la aproximativ aceleași niveluri. Cu toate acestea, studiul a constatat o mică diferență între cele două grupuri în ceea ce privește nivelul colesterolului din sânge, așadar ei au ajuns la concluzia că sunt necesare cercetări mult mai detaliate.

Care este norma zilnică de brânză recomandată de medici?

Asociația Americană a Inimii recomandă consumul zilnic de două până la trei porții de produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. Grăsimea nu este singura componentă a brânzei, care poate afecta sănătatea inimii. Consumul de cantități mari de sodiu a fost asociat cu hipertensiunea arterială. Dacă trebuie să urmăriți aportul de sodiu pentru a vă gestiona tensiunea arterială, luați în considerare limitarea aportului de brânzeturi precum mozzarella, brânza elvețiană, ricotta și mascarpone. Dacă căutați modalități de a vă reduce colesterolul, anumite alimente pot ajuta la scăderea colesterolului, inclusiv somonul, ovăzul, nucile, fasolea și merele. S-a demonstrat că activitatea fizică frecventă îmbunătățește nivelul de colesterol.

Pentru ca brânza să fie benefică, este important să o consumați cu moderație și să alegeți soiuri naturale, mai puțin sărate și grase.

De menţionat că persoanele cu o imunitate scăzută, femeile însărcinate și cele care au probleme digestive (cu stomacul) ar trebui să reducă consumul de brânzeturi mucegăite, deoarece acestea pot conține bacterii care provoacă infecții. (www.rbc.ua)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: Pixabay

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 12:00

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit

Ouăle furnizează 6% din doza zilnică de vitamina D, 20% din vitamina B12 şi o cantitate considerabilă de fier.   Bogate în proteine,...

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!

Când ne gândim la cel mai murdar loc din casă, de obicei ne vine în minte vasul de toaletă, dar multe alte obiecte adună mai mulţi microbi....

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare

Mai multe fragmente de chihlimbar descoperite în regiunea pădurii amazoniene din Ecuador, care conțin un tezaur de fosile bine conservate de...

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare
Diverse vineri, 3 octombrie 2025, 13:22

Zâmbetul, oglinda emoțiilor

Deși zâmbetul este o constantă a portretelor fotografice, în istoria picturii personajele rareori sunt înfățișate zâmbind, potrivit...

Zâmbetul, oglinda emoțiilor