Ascultă Radio România Cluj Live

E vremea lor, a caiselor!

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii.

E vremea lor, a caiselor!
Foto: Pixabay

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 11 iunie 2024, 12:00

Consumul de caise îmbunătățește culoarea și elasticitatea pielii, a precizat endocrinologul şi nutriţionistul Angela Tolmaşova. 

 

Potrivit expertului, aceste fructe conțin un spectru vast de compuși biochimici naturali de protecție pentru organism, care sunt capabili să mențină și să îmbunătățească vederea; să mențină pielea tânără; să îmbunătățească funcționarea tractului gastrointestinal, să susțină funcționarea sistemului cardiovascular; să normalizeze tensiunea arterială; să protejeze ficatul; să ajute organismul sa lupte impotriva tumorilor.

 

Caisele conțin o concentrație mare de pigmenți organici naturali, cum ar fi carotenoidele, flavonoidele și fenolul, care protejează organismul. Aceste elemente au același efect asupra corpului nostru, susținând sistemul nostru imunitar și chiar protejând împotriva unor forme de cancer‘, a spus Tolmaşova.

 

Ea a subliniat că, datorită carotenoidelor, culoarea caisei variază de la galben deschis până la portocaliu (cu cât culoarea este mai închisă, cu atât conţinutul de carotenoide este mai mare). Aceste substanțe sunt o sursă de vitamina A, care joacă un rol important în protejarea vederii și, de asemenea, previne modificările legate de vârstă ale sistemului nostru vizual.

 

În plus, carotenoizii protejează pielea de razele UV, de poluarea din mediul înconjurător şi de nicotină. Studiile au demonstrat că practic consumul de caise îmbunătățește culoarea pielii, elasticitatea și fermitatea ei. Fibrele din caise, piersici și prune ajută la prevenirea constipației și la menținerea funcției gastrointestinale normale.

 

Cantitatea mare de fibre și compuși biochimici de protecție din fructe influențează microbiota intestinală. Fructele uscate, după cum au arătat studiile, pot schimba favorabil compoziția microbiotei intestinale umane’, a adăugat nutriționistul.

 

Același spectru de elemente de protecție, combinate cu antioxidanții din caise, ajută la combaterea bolilor cardiovasculare. Ele contribuie la reducerea așa-numitului colesterol rău (LDL), al cărui niveluri ridicate reprezintă un risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă. Fiind o sursă de potasiu, caisele afectează metabolismul electrolitic și echilibrul apei din organism, ajutând astfel la normalizarea tensiunii arteriale. Antioxidanții (carotenoizi și vitamine) conținute în caise pot avea un efect protector împotriva daunelor provocate de alcool și de alte toxine, protejând ficatul. Caisele (caisele uscate) conțin lignani (compuși fenolici de origine vegetală), care, fiind fitoestrogeni, pot susține organismul în premenopauză. În plus, acești compuși pot proteja împotriva bolilor cronice, inclusiv a bolilor de inimă și chiar a cancerului, a subliniat Tolmasova. (www.rosbalt.ru)

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate