Ascultă Radio România Cluj Live

Alimente care reduc densitatea oaselor

Știți că dacă mâncați greșit, calciul suplimentat va fi irosit?

Alimente care reduc densitatea oaselor
Foto: Foto: Tima Miroshnichenko/Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 iunie 2024, 12:00

Pierderea calciului accelerează odată cu înaintarea în vârstă. Este un motiv pentru care trebuie să acordăm mare atenție suplimentelor cu calciu. Să vedem care sunt alimentele defavorabile calciului.

 

1. Alimente cu mult acid oxalic:

Spanacul este reprezentantul alimentelor cu mult acid oxalic. Spanacul este nutritiv, însă este bine să evitați să consumați supă de spanac nefiert prealabil, pentru că spanacul conține mult acid oxalic care se poate combina cu calciul din corp formând oxalatul de calciu, producând astfel pierderea calciului. Cea mai eficientă metodă pentru eliminarea acidului oxalic este fierberea. Astfel, 60-70% din acidul oxalic poate fi eliminat, pierderea vitaminei C și altor nutrienți nefiind mare.

2. Ceaiul lăsat peste noapte:

Ceaiul lăsat peste noapte, în special ceaiul tare, conține teofilină care poate determina pierderea calciului. Evitați să beți ceai simultan cu lapte sau alte produse lactate. Teofilina și acidul tanic din ceai se vor combina cu calciul din produsele lactate, formând săruri de calciu nesolubile în apa evacuată din corp, astfel încât valorile nutritive ale produselor lactate vor scădea. Bineînțeles, se poate consuma ocazional puțin ceai cu lapte, fiind indicat să consumați mai mult lapte sau alte alimente bogate în calciu.

3. Băuturile bogate în fosfor:

Dezechilibrul raportului calciului și fosforului. În mod normal, raportul dintre calciu și fosfor este de 2 la 1. Sursa fosforului este foarte largă. Dacă se consumă multă cola sau alte băuturi carbogazoase bogate în fosfor, pe o bază alimentară normală, proporția dintre calciu și fosfor va fi dezechilibrat. Astfel, fosforul excesiv din alimente va elimina calciul din corp.

4. Cafeina:

Un adult poate consuma zilnic 1-2 cești (200 ml. o ceașcă) de cafea, însă nu este recomandat să se consume cafea în exces. Cafeina din cafea se poate combina cu calciu, făcând ca acesta să fie nesolubil și să fie eliminat ușor. De asemenea, cafeina are rol diuretic. Dacă consumați timp îndelungat multă cafea, va conduce la pierderea de calciu și creșterea pericolului de osteoporoză.

5. Carnea:

Carnea este bogată în proteine. O cantitatea potrivită de proteine este benefică sănătății oaselor, însă absorbția excesivă de proteine nu este bună. În plus, trebuie să evitați excesiv carnea pentru că alimentația cu un ridicat nivel de proteine va duce la creșterea cantității de calciu în urină. În general, un adult poate consuma zilnic 40-75 gr. carne de animal și pasăre și 40-75 gr. carne de produse acvatice. Este vorba de cantitatea alimentelor crude.

6. Alimente cu multă sare:

Consumul excesiv de sare este o cauză a osteoporozei. Ridichiile elimină prin urină sodiul excesiv. Cu cât mai mult sodiu evacuat, cu atât mai mult calciu consumat. Astfel, creșterea și metabolismul normal al oaselor vor fi afectate.
Pentru un adult care se ocupă de munca fizică ușoară, cantitatea de sare consumată zilnic nu trebuie să depășească 5 grame, deci mai puțin de un capac de sticlă de bere.

7. Alimentele foarte uleioase:

Dacă consumăm grăsime în exces, aceasta se va combina cu calciul, procesul de absorbție a calciului fiind greu de metabolizat. În afară de evitarea alimentelor prăjite, trebuie acordată atenție grăsimilor ascunse în unele alimente precum înghețată, pastă de arahide, pastă de salată, bulion. Este bine ca uleiul pentru prepararea meselor unui adult să fie controlat sub 25 de grame pe zi. Nivelul grăsimii saturate din carnea grasă este mare, fiind recomandată să fie evitat, pe cât posibil, consumul acesteia.

8. Alimentele cu mult zahăr:

Procesul de digestie a zahărului necesită mult calciu, de aceea ar putea duce la osteoporoză. Cantitatea de zahăr consumat zilnic de un adult nu trebuie să depășească 25 de grame.

Multe prejudicii aduse stării de sănătate sunt datorate excesului de sare, zahăr și grăsimi. Și cele trei pericole apar cel mai frecvent împreună în fast food: pizza (multă sare), cartofi prăjiți (multă grăsime), cola (mult zahăr). Copiilor aflați în perioada de creștere trebuie să le fie acordată multă atenție pentru evitarea acestor pericole. (https://romanian.cri.cn)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Diverse miercuri, 5 noiembrie 2025, 00:00

Moarte misterioasă a elefanților de mare

Tulpina de gripă aviară H5 a ajuns pe una dintre insulele subantarctice ale Australiei.   Oamenii de știință sunt îngrijorați de o...

Moarte misterioasă a elefanților de mare
Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 13:45

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu...

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Grăsimile bune, cheia sănătății
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 12:00

Grăsimile bune, cheia sănătății

Astăzi, comunitatea științifică a reabilitat complet grăsimile, recunoscând că acestea sunt o componentă vitală a unei diete echilibrate....

Grăsimile bune, cheia sănătății
”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse marți, 4 noiembrie 2025, 00:00

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice

Ultimii trei ani au fost cei mai dificili pentru Xie Dandan și familia sa, care timp de peste un deceniu au cultivat una dintre cele mai apreciate...

”Crabul păros”, amenințat de schimbările climatice
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 15:18

Un român, campion mondial la pizza picantă

Luciano Scărlătescu, un bucătar pizzar din comuna Atena Lucana, în provincia Salerno, este noul campion mondial al pizzei picante.  ...

Un român, campion mondial la pizza picantă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 12:00

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă

Cele mai sănătoase murături sunt cele fermentate natural, cu apă şi sare, fără oţet sau gătire termică, păstrând vitaminele şi enzimele...

Murăturile, probiotice naturale pentru o digestie sănătoasă
Diverse luni, 3 noiembrie 2025, 00:00

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km

Un cod Murray a înotat pe o distanță de 860 de kilometri în unul dintre cele mai mari fluvii din Australia, o călătorie care a început în...

Record uimitor: codul Murray străbate 860 km
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 12:00

Piersicile, super-fruct pentru sănătate

Piersicile nu sunt doar un fruct delicios, ci şi o adevărată „comoară” naturală pentru organism.   Cu aroma lor delicată şi...

Piersicile, super-fruct pentru sănătate