Ascultă Radio România Cluj Live

Care sunt alimentele ideale pentru un mic dejun perfect

Foto: Trang Doan, de la Pexels

Un nutriționist rus ne explică de ce ouăle și untul sunt excelente pentru un mic dejun perfect. Nutriționistul Nadejda Ţapkina a precizat, într-un interviu acordat Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, care sunt alimentele cele mai potrivite pentru un mic dejun perfect. Potrivit Nadejdei Ţapkina, ouăle și untul ar trebui consumate la micul dejun.

Care sunt alimentele ideale pentru un mic dejun perfect
Foto: Foto: Trang Doan, de la Pexels

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 24 octombrie 2021, 12:00 / actualizat: 24 octombrie 2021, 13:03

Un nutriționist rus ne explică de ce ouăle și untul sunt excelente pentru un mic dejun perfect. Nutriționistul Nadejda Ţapkina a precizat, într-un interviu acordat Agenţiei de presă RIA NOVOSTI, care sunt alimentele cele mai potrivite pentru un mic dejun perfect. Potrivit Nadejdei Ţapkina, ouăle și untul ar trebui consumate la micul dejun.

Ouăle conțin mai mult de 40 de vitamine – majoritatea vitaminelor din grupa B, A. E, D, K, precum și micro și macroelemente extrem de necesare pentru menținerea sănătății: magneziu, zinc, potasiu, calciu, seleniu, cupru, mangan, fier etc. 100 de grame de ou conțin 11-13 grame de proteine. După cum bine știm, proteinele sunt vitale pentru corpul nostru, fiind principalul material de construcție din corpul uman, responsabile de transportul ulterior al substanțelor importante către celulă, în special al nutrienților către celulă„, a mai spus nutriționistul.

Untul, dacă este real (natural), atunci acesta este un superaliment pentru corpul nostru. Untul reprezintă o sursă din vitaminele A, D, E și K (deoarece acestea sunt vitamine liposolubile, sunt mai bine absorbite cu grăsimi), precum și acizi grași. Combinația acestor componente este excelent utilizată în terapia anti-îmbătrânire, deoarece încetinesc îmbătrânirea, ajută la regenerarea celulară, care îmbunătățește creșterea unghiilor, a părului și îmbunătățește elasticitatea pielii„, a adăugat Nadejda Ţapkina.

Proteina din carnea de pui este considerată a fi cea mai ușor digerabilă dintre toţi aminoacizii. Datorită acestui fapt, îndeplinește multiple funcții utile: face oasele mai puternice, îmbunătățește calitatea țesuturilor și scade tensiunea arterială. În plus, ajută la eliminarea excesului de colesterol din organism și nu permite păstrarea acestuia în corpul uman. Consumul regulat de ouă poate ajuta la creșterea masei musculare și la reducerea grăsimii corporale, în același timp. Vitamina E are proprietăți antioxidante și încetinește procesul de îmbătrânire şi stimulează funcția de reproducere. Vitaminele B au un efect pozitiv asupra sistemului nervos, îmbunătățesc percepția informațiilor și cresc, de asemenea, imunitatea. Vitamina A face parte din ingredientele necesare pentru a avea ochi și piele sănătoși. Potasiul și magneziul ajută inima să funcționeze și să reducă riscul de boli asociate cu aceasta. Fierul este, de asemenea, asociat cu aceste boli, şi mai este responsabil de transferul de oxigen către organe. Deficitul său este foarte dăunător pentru întregul corp, astfel încât ouăle sunt un instrument indispensabil în lupta împotriva deficitului de fier.

Există un punct de vedere potrivit căruia ouăle, în special gălbenușul, cresc colesterolul. Prin urmare, unii oameni se feresc să le consume. Cu toate acestea, temerile respective se adeveresc numai atunci când se depășește norma de 3-4 ouă pe săptămână. În caz contrar, dacă nu exagerați, acesta este un produs indispensabil pentru micul dejun. Untul real (natural) reprezintă un depozit de vitamine și acizi grași solubili în grăsimi pentru organism. Grăsimile saturate sunt evitate de oameni, deoarece pot duce la probleme cardiace. Cu toate acestea, datorită acizilor ușor digerabili, nivelul colesterolului bun crește și neutralizează colesterolul răul. Cu toate acestea, nu este recomandat să mănânci mult unt. Untul joacă un rol important în formarea celulelor țesuturilor și organelor. El este indicat pentru tractul digestiv, deoarece vindecă rănile mici din el și lubrifiază pereții pentru o mai bună trecere a alimentelor. Vitaminele din compoziția untului contribuie la reînnoirea celulelor pielii, fac unghiile și părul sănătoase. De asemenea, îmbunătățeşte funcționarea sistemului mucos. Untul conține vitamina D, care poate normaliza nivelul zahărului din sânge și poate accelera metabolismul. Această vitamină este utilă femeilor însărcinate, contribuind la formarea sănătoasă a copilului.

Proprietățile untului au fost descoperite de medicina populară. De exemplu, împreună cu zahărul, ameliorează tusea uscată și favorizează expectorarea. Pentru răceli, untul poate fi amestecat cu lămâie pentru ameliorarea simptomelor primare. Ouăle și untul sunt substanțe nutritive esențiale și o sursă de energie, indicate pentru micul dejun. Cu toate acestea, este important să respectați norma recomandată pentru a nu aduce prejudicii corpului„, a conchis nutriționistul Nadejda Ţapkina. (www.ria.ru)

 

RADOR

Foto: Trang Doan, de la Pexels

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebooktwitter și instagram.

Etichete:
Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Diverse vineri, 2 mai 2025, 12:00

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială

Nutriţionistul american Debbie Williams subliniază importanţa unei alimentaţii corecte pentru sănătatea inimii şi recomandă un cocktail...

Sucul de ţelină scade hipertensiunea arterială
Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Diverse vineri, 2 mai 2025, 00:00

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor

Cercetările arată că poluarea de la produsele farmaceutice are potenţialul de a afecta comportamentul şi migrarea somonului, iar pe termen lung,...

Poluarea de la produsele farmaceutice schimbă comportamentul peștilor
Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Diverse joi, 1 mai 2025, 12:00

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?

Studiile realizate atât pe animale, cât şi pe oameni, arată că există şi diferenţe biologice atunci când vine vorba de sistemul imunitar al...

Bărbaţii şi femeile reacţionează la boli în mod diferit. De ce?
Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai

E 1 Mai, iar ţara întreagă intră într-un soi de comă gastronomico-socială: mici, fum, prieteni, iarbă verde. Dar, dincolo de grătar şi...

Șapte replici auzite la fiecare 1 Mai
Diverse joi, 1 mai 2025, 00:00

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde

Dincolo de carne, jar şi bere rece, adevărata distracţie de 1 mai începe când apar personajele. Iată câteva tipologii clasice, pe care le-aţi...

Grătarul e doar decorul: 6 personaje de întâlnit la iarbă verde
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 12:00

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară

Printre plantele vedetă s-a numărat păpădia, încă în floare în această perioadă.   Frunzele, rădăcinile și florile sale pot fi...

Remedii naturale obținute din plantele de primăvară
Diverse miercuri, 30 aprilie 2025, 00:00

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație

O sabie care i-a aparținut lui Napoleon, ‘comandată pentru uzul său personal’ în 1802 și păstrată în timpul domniei sale, va fi...

O sabie a lui Napoleon, scoasă la licitație
Diverse marți, 29 aprilie 2025, 12:00

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?

Spania este lider în cultivarea și consumul de sparanghel, în special în provincii precum Murcia, Huelva și Badajoz.   Această legumă...

Cât de bun este sparanghelul pentru consum?