Ascultă Radio România Cluj Live

Loss of the Night Network-ultimele nopți în Transilvania

Capitala Transilvaniei este foarte aproape de una din cele mai întunecate regiuni din Europa, cu un impact redus a poluării luminoase și de aceea va fi o destinație perfectă pentru evenimente astronomice și flashmob-uri de măsurare a a poluării luminoase.

Loss of the Night Network-ultimele nopți în Transilvania

Articol editat de Alina Vingan, 5 septembrie 2016, 14:19 / actualizat: 6 septembrie 2016, 9:30

La această conferinţă vor participa astronomi și oameni de știință din diferite discipline, care studiază impactul unei poluări luminoase în creștere.

“Loss of the Night Network” (Rețeaua Pierderea Nopții) își celebrează ultimele sale nopți în Transilvania!

AcțiuneaLoNNe (Loss of the Night Network) din cadrul proiectului european COST sub coordinarea Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries (IGB) va celebra conferința sa finală ALAN 2016 în Cluj-Napoca, 26-28 septembrie 2016.

Evenimentul va aduce participanți din toată Europa, Orientul Apropiat, SUA, Asia și Australia.
Acțiunea LoNNe din cadrul proiectului COST a fost finanţată timp de patru ani.

În această perioadă, astronomi, ecologiști, chrono-biologi, specialiști în iluminat, urbaniști, arhitecți și oameni de știință din diverse alte discipline au făcut schimb de informații despre amplificarea problemelor legate de poluarea luminoasă, au elaborat recomandări pentru reducerea impactului poluării luminoase și au pregătit o tranziție spre o utilizare a luminii articiale pe timpul nopții cât mai sustenabilă, adică sănătoasă și eficientă energetic.

Recomandările LoNNe

Cele mai alarmante probleme legate de poluarea luminoasă sunt generate de impactul asupra ciclului circadian, care are consecințe adverse semnificative asupra calității somnului și sănătății (cu impact asupra frecvenţei de incidenţă a cancerului).

Pe de altă parte, chiar ecosistemele sunt influenţate negativ, prin iluminare pe perioade și la un nivel mult mai mare decât cel existent de-a lungul evoluției vieții. Rețeaua LoNNe recomandă ca bune practici pentru iluminatul exterior reducerea fluxului luminos direcționat direct în emisfera superioară, pentru a reduce haloul luminos.

De asemenea, evitarea luminii albastre în iluminatul exterior este foarte importantă, deoarece sistemul circadian al mamiferelor este cel mai sensibil la lumina albastră, iar în nopțile senine fotonii au șanse mult mai mari să fie împrăștiați în atmosferă și să revină pe Pământ ca halou.

Nivelurile de iluminare/luminanță din standarde ca cel european EN 13201 sau american ANSI/IES RP‐8 au nevoie de justificări științifice pentru fiecare din nivelurile recomandate. Cerințele minimale sunt recomandate pentru clasele de drum tipice pentru zona rurală.

Rețeaua LoNNe recomandă adăugarea unor niveluri de iluminare/luminanță maximale în standard, în special pentru clasele de drum cu viteză redusă, ca de exemplu, străzile rezidențiale sau traseele pentru bicicliști sau pietoni.

Recomandările sunt extrem de importante pentru zonele protejate, pentru a apăra habitatul speciilor sensibile la lumină (insecte, lilieci, păsări migratoare etc) și de a oferi zone de recreere ferite de agresiunea luminoasă. Recomandările pentru iluminatul parcurilor naturale realizate de rețeaua LoNNe se adresează zonelor populate situate în apropiere lor.

Astfel, în afara așezărilor iluminatul va fi utilizat doar acolo şi pe perioade când este absolut esențial pentru siguranță. Nivelul de iluminare va fi ținut cât mai redus posibil. Se recomandă ca orele de stingere să înceapă la 22:00, dar cel târziu la miezul nopții.

În parcurile naturale spectrul luminos al lămpilor va fi limitat pentru lumina alabastră (lungimi de undă sub 480nm) la mai puțin de 10%. Nivelul de iluminare/luminanță va fi monitorizat regulat. Campanii de branding sau etichetarea zonelor protejate este recomandată pentru a crește conștientizarea publicului și de a promova turismul, cu efect de creștere economică a zonei.

Flashmob pentru știință

Acțiunea LoNNe are ca scop cooperarea dintre știință, educaţie, îngrijirea sănătății, autorități publice, industrie și publicul general pentru a face un transfer de cunoștințe și chiar de a creea proceduri de operare standard. Conferința finală va prezenta rezultatele acestei cooperari și va fi deschisă pentru toate domeniile de cercetare. Prima zi de conferință va fi deschisă pentru public și se va termina cu “loss of the night flashmob for science”. Flashmob-ul are ca scop adunarea a cât mai mulor oameni și de a populariza aplicația Loss of the Night app. Această aplicaţie pune în evidenţă vizibilitatea cerului înstelat, aspect mai puţin dramatic faţă de echilibrul ecosistemului, dar care reprezintă o componentă ancestrală a evoluţiei omenirii, neglijată astăzi. Prin compararea stelelor oamenii pot învăța cât de consistente sunt rezultatele măsurării strălucirii cerului.

Rețeaua va continua prin mai multă democrație participativă

Rețeaua LoNNe nu se va termina după finalizarea proiectului. LoNNe este parte a noului proiect stars4all (2016-2020), parte a Horizon2020 CAPS. Proiectul dezvoltă o platformă de conștientizare colectivă pentru a încuraja cetățenii să aibă grijă și să nu altereze întunericul natural al peisajului nocturn al Europei. Rețeaua poluării luminoase își va unii forțele cu experți în tehnologia informației și comunicării pentru a crea inițiative sustenabile împotriva poluării luminoase. Aceste inițiative se vor adresa cât mai multor discipline și domenii și vor oferi o platformă pentru acțiunile cetățenești generate de conștientizarea multiplelor probleme de mediu legate de poluarea luminoasă.

Conștientizarea, acțiunile și inițiativele susţinute vor avea finalitate în procesul democratic referitor la implementarea iluminatului public.

Echipa stars4all va fi cooronată de Univertatea Politehnică din Madrid (UPM). Partenerii sunt Complutense University of Madrid (UCM), Institute of Astrophysics of the Canary Islands (IAC), University of Southampton, CEFRIEL Italy, ESCP Europe, European Crowdfunding Network (ECN) și Leibniz Institute of Freshwater Ecology and Inland Fisheries (IGB).

Admirarea stelelor în Transilvania

Odată cu sfârșitul conferinței, a întâlnirilor de lucru comune, a flashmob-ului, Luna va intra în Ultimul Pătrar şi va facilita astfel vizibilitatea astrelor. O parte din participanți vor profita de această conjunctură şi vor participa la o excursie în Munții Apuseni (30 septembrie până în 2 octombrie). Cu ceva noroc, condițiile atmosferice vor creea condițiile pentru admirarea stelelor într-un cadru unic în Europa, alături de mulți astronomi.
Pagina web a conferinței poate fi accesată AICI

Alina Nechita

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 16:24

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt

O pictură a artistului austriac Gustav Klimt care a fost considerată pierdută în ultimii 100 de ani s-a vândut la licitaţie pentru mai mult de...

30 de milioane de dolari pentru un tablou semnat Gustav Klimt
Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 12:00

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient

Pe măsură ce se apropie vara, asociația avertizează și solicită autorităților să acționeze.   După ce a testat 13 creme solare...

Una din trei creme de protecție solară facială nu protejează suficient
Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Diverse joi, 25 aprilie 2024, 06:00

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi

Prințesa Elisabeta de Bavaria, care mai târziu a devenit împărăteasă austriacă (Kaiserin Elisabeth von Österreich) și cunoscută, de...

Se vinde un apartament în castelul împărătesei Sissi
Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 18:06

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!

NASA a transmis că sonda sa spaţială Voyager One a început să trimită informaţii utlilizabile pe Pământ, după mai multe luni în care a...

Sonda spaţială Voyager One transmite din nou!
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 10:02

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani

Ancheta în cazul acestuia a fost gestionată deficitar de FBI.   În 2015, când FBI a aflat primele informaţii privind abuzurile sexuale ale...

Gimnastele victime ale lui Larry Nasser vor primi o sumă însemnată de bani
Diverse miercuri, 24 aprilie 2024, 06:00

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație

Sacoul galben narcisă, decorat cu nasturi aurii, pe care Prințesa Diana l-a purtat ​​în timpul unei călătorii la Hong Kong în 1989 se...

Rochii ale Prințesei Diana, expuse înainte de vânzarea la licitație
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 12:00

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă

Există diverse soiuri de radicchio, care diferă nu numai prin aspect, ci şi prin compuşi şi gust. Leguma este cunoscută de oameni drept aliment...

Radicchio – o legumă interesantă şi foarte utilă
Diverse marți, 23 aprilie 2024, 06:00

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară

Între zidurile unui apartament de la etajul cinci al unei clădiri din Villa Ada, un cartier elegant al Romei, a fost găsită o comoară.  ...

În timp ce doi fraţi se ceartă iese la iveală o comoară