Ascultă Radio România Cluj Live

S-au copt dudele !

In Orient, dudul este un arbore considerat sacru. Primii care au descris calităţile vindecătoare ale dudului au fost indienii. Aceștia afirmau faptul că un consum regulat de dude, atunci când este sezonul lor, micșorează timpul de vindecare a bolilor, stimulează imunitatea, și reduce colesterolul rău. De-a lungul timpului, cercetători din toată lumea au făcut studii pe dude și au descoperit că acestea conțin numeroase proteine și vitamine necesare organismului.

dude negre
Foto: dude negre

Articol editat de , 12 iunie 2015, 06:00 / actualizat: 12 iunie 2015, 11:30

Fiind pline de vitamine și antioxidanți, dudele favorizează dezvoltarea armonioasă a copiilor, stimulează imunitatea, combat insomnii, nevroze, și ajută la oxigenarea creierului. Fructele de dud precum și frunzele de dud , în diverse preparate sau sub formă de ceai, mențin nivelul glicemiei în limite normale. De asemenea, dudele sunt excelente pentru un tratament cosmetic și aplicate pe față, acestea scad riscul îmbătrânirii premature, a apariției ridurilor și cearcănelor. Ceaiul din frunze de dud este recomandat pentru a trata diareea, ulcerul gastric , duodenal și diabetul zaharat.

Dudele nu se bucură de multă prețuire în rândul nostru, așa cum ar merita, însă, la sate, lumea apreciază foarte mult aceste fructe pe care le consumă la timpul lor, în stare naturală și bine fac.

 

Rodica Tulbure

Nu uitați, Radio Cluj se poate asculta și online AICI

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate