Ascultă Radio România Cluj Live

Oamenii de ştiinţă bulgari au inventat pâinea care nu îngraşă

Oamenii de ştiinţă bulgari au inventat pâinea care nu îngraşă

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 martie 2018, 06:00

O pâine bogată în proteine, aminoacizi şi cu un conţinut scăzut de clorură de sodiu a fost creată de Institutul de Criobiologie şi Tehnologii Alimentare din Sofia.

Această pâine specială reduce colesterolul de cinci ori şi ajută la scăderea în greutate, fiind recomandată diabeticilor şi pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare. Un astfel de produs a fost creat pentru prima dată în Europa şi se numără printre inovaţiile prezentate la Târgul de industrie agroalimentară, produse alimentare şi vinuri.

Am realizat pâine de secară sănătoasă în mai multe variante – cu adaos de dovleac, floarea-soarelui, in, făină de susan. Nu conţine organisme modificate genetic, conservanți şi coloranți, a declarat asistentul Elena Borisova. Potrivit acesteia, noua pâine conţine valorosul aminoacid Omega-6, care previne tumorile.

Este nevoie ca pâinea să fie consumată mult timp – aproape un an şi jumătate pentru a obţine efectele anticancerigene aşteptate, susţin cercetătorii bulgari. Ei au folosit o nouă tehnologie de preparare a pâinii, iar procesul a fost scurtat. Timpul de coacere este redus la 50 de minute, iar termenul de valabilitate al produsului rezultat este mărit la 4 zile, în timp ce pâinea tradiţională poate fi consumată doar 72 de ore.

 

RADOR

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.

Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate
Nutriţie sâmbătă, 17 februarie 2018, 06:00

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne

Aproape jumătate dintre belgieni (44%) afirmă că au redus consumul de carne, pe parcursul anului trecut, potrivit unei anchete online realizată...

44% dintre belgieni mănâncă mai puţină carne