Oamenii de ştiinţă bulgari au inventat pâinea care nu îngraşă
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 3 martie 2018, 06:00
O pâine bogată în proteine, aminoacizi şi cu un conţinut scăzut de clorură de sodiu a fost creată de Institutul de Criobiologie şi Tehnologii Alimentare din Sofia.
Această pâine specială reduce colesterolul de cinci ori şi ajută la scăderea în greutate, fiind recomandată diabeticilor şi pacienţilor care suferă de boli cardiovasculare. Un astfel de produs a fost creat pentru prima dată în Europa şi se numără printre inovaţiile prezentate la Târgul de industrie agroalimentară, produse alimentare şi vinuri.
Am realizat pâine de secară sănătoasă în mai multe variante – cu adaos de dovleac, floarea-soarelui, in, făină de susan. Nu conţine organisme modificate genetic, conservanți şi coloranți, a declarat asistentul Elena Borisova. Potrivit acesteia, noua pâine conţine valorosul aminoacid Omega-6, care previne tumorile.
Este nevoie ca pâinea să fie consumată mult timp – aproape un an şi jumătate pentru a obţine efectele anticancerigene aşteptate, susţin cercetătorii bulgari. Ei au folosit o nouă tehnologie de preparare a pâinii, iar procesul a fost scurtat. Timpul de coacere este redus la 50 de minute, iar termenul de valabilitate al produsului rezultat este mărit la 4 zile, în timp ce pâinea tradiţională poate fi consumată doar 72 de ore.
RADOR
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.