Ascultă Radio România Cluj Live

Seminţele de chia şi sănătatea

Seminţele de chia au un conţinut nutriţional ridicat şi o concentraţie mare de acizi graşi Omega-3, vitamine, calciu, fier, potasiu, antioxidanţi, proteine si fibre.

seminte de chia
Foto: seminte de chia

Articol editat de Carmen Sas, 3 martie 2015, 06:00

Aceste seminţe întăresc sistemul imunitar, accelerează metabolismul şi ajută la pierderea ţesuturilor adipoase. Seminţele de chia sunt bogate în antioxidanţi care încetinesc procesul de îmbătrânire. Tot ele pot regla nivelul de zahăr din sânge si pot reduce riscul de diabet. De asemenea, seminţele de chia ajută la reducerea semnificativă sau chiar la stoparea completă a durerilor de articulaţii, favorizează regenerarea ţesuturilor şi formarea masei musculare.

Aceste seminţe au efect detoxifiant, ajutând la curăţarea completă a sistemului digestiv. În plus, contribuie la distrugerea radicalilor liberi şi protejează organismul de factorii nocivi ai mediului înconjurator, precum poluarea, alcoolul, fumul de ţigară.

Seminţele de chia conţin şi triptofan, un aminoacid care are efecte pozitive asupra somnului din timpul nopţii. Acesta ajută la relaxarea organismului şi la un somn odihnitor. Seminţele de chia, totodată, au un rol esenţial în lupta împotriva mai multor tipuri de cancer, prin distrugerea celulelor canceroase şi repararea ADN-ul afectat din organism.

Consumul de seminţe de chia îmbunătăţeşte funcţiile creierului, precum memoria şi gândirea.

 

RADOR

alcool femeie pahar
Nutriţie marți, 27 februarie 2018, 06:00

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool

Oamenii de ştiinţă de la Pennsylvania University din Statele Unite au descoperit o genă care poate intensifica reacţia organismului faţă de...

A fost descoperită gena care provoacă intoleranţă la alcool
Celulele au orare variabile
Nutriţie luni, 26 februarie 2018, 06:00

Celulele au orare variabile

Ceasul biologic uman este reglat după un ritm circadian (cu durata de 24 de ore). Nerespectarea acestui ritm are consecinţe asupra sănătăţii....

Celulele au orare variabile
Cum ne spălăm corect pe dinți
Nutriţie duminică, 25 februarie 2018, 06:00

Cum ne spălăm corect pe dinți

Stomatologii britanici susţin că, înainte de periaj, este important ca periuța de dinți să nu fie uscată, ci umedă. Ei ne recomandă să ne...

Cum ne spălăm corect pe dinți
Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie sâmbătă, 24 februarie 2018, 06:00

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede

Folosirea ojei în permanenţă usucă unghiile, iar acestea devin galbene. Lacul de unghii poate afecta şi mai grav corpul. Doamnele şi...

Lacul de unghii poate fi mai periculos decât se crede
Nutriţie vineri, 23 februarie 2018, 06:00

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei

Studii recente efectuate de oamenii de știință americani au arătat că vitamina C nu ajută în lupta împotriva unei răceli sau a unei gripe....

Studiu: Vitamina C nu ajută în lupta împotriva răcelii şi gripei
Nutriţie joi, 22 februarie 2018, 06:00

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol

Consumul sucurilor de fructe pe stomacul gol afectează microflora intestinului, au constatat oamenii de ştiinţă de la Universitatea Princeton,...

Sucurile de fructe sunt contraindicate pe stomacul gol
Nutriţie miercuri, 21 februarie 2018, 06:00

Cel mai controversat fruct din lume

Se numeşte „durian”, provine din Asia şi în funcţie de persoana cu care veţi vorbi, este fie cel mai îndrăgit, fie cel mai...

Cel mai controversat fruct din lume
Nutriţie marți, 20 februarie 2018, 06:00

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate

Mâncărurile şi cerealele gata preparate contribuie la creşterea numărului îmbolnăvirilor de cancer. Consumul zilnic de mâncare preparată de...

De ce sunt nocive alimentele ultraprocesate