Roșii mai rezistente la frig, prin biotehnologie
Un studiu spaniol arată că sterolii glicozilați pot ajuta plantele de tomate să supraviețuiască la temperaturi scăzute.
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2025, 00:00
Roșia, fiind o plantă de origine tropicală nu se împacă bine cu temperaturile scăzute. Ideal ar fi să crească la 20-28°C, iar sub 10-12°C, dezvoltarea ei are de suferit.
Un studiu publicat în prestigiosul jurnal Plant Physiology deschide drumul către crearea unor soiuri de roșii (Solanum lycopersicum) mai puternice și mai rezistente la frig.
Rezultatele arată că, prin creșterea nivelului de steroli glicozilați, roșiile devin mai tolerante la frig. Acest lucru se întâmplă prin stabilizarea membranelor celulare și activarea unor căi hormonale de semnalizare.
Plantele modificate genetic reacționează mai repede la stresul provocat de frig, producând mai multe enzime antioxidante, activând genele de apărare împotriva stresului abiotic și stimulând căile de biosinteză a poliaminelor.
Până acum, cercetările despre rezistența la frig au fost concentrate pe plante in care substanțele precum sterolii glicozilați erau prezente în cantități mici. Însă, la roșii și la plantele înrudite (familia Solanaceae), acești steroli sunt majoritari în membranele celulare.
O echipă a Universității din Barcelona a arătat că aceste molecule sunt ca niște senzori care detectează frigul și activează mecanismele de apărare ale plantei.
Acest studiu, un pas important pentru îmbunătățirea producției de roșii în zonele reci, a fost realizat de profesorii Albert Ferrer și Teresa Altabella de la Universitatea din Barcelona și de la Centrul de Cercetare în Genomică Agricolă (CRAG).
Strategia prezentată în studiu nu afectează negativ creșterea plantelor, deschizând noi posibilități biotehnologice pentru a dezvolta soiuri de roșii mai rezistente la frig.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.