Cerealele integrale, aliat pentru o minte ageră
Un studiu arată că un consum regulat îmbunătățește memoria și reduce riscul declinului cognitiv.
Articol editat de cristina.rusu, 17 noiembrie 2025, 12:00
Un studiu publicat în revista „Food & Function” (F&F) a constatat că un consum regulat de cereale integrale ajută la menţinerea unor performanţe cognitive mai ridicate şi la reducerea riscului de declin al memoriei legat de vârstă la persoanele vârstnice şi de vârstă mijlocie.
Cercetarea a cuprins peste 5.000 de persoane cu vârsta medie de 64 de ani.
Cercetători din Chongqing şi Beijing au comparat datele acestora cu rezultatele testelor de atenţie, memorie şi viteză mentală, constatând că participanţii care consumă mai multe cereale integrale (aproximativ 75 de grame pe zi) au avut rezultate mai bune la toate testele cognitive şi au fost cu 18% mai puţin predispuşi să manifeste tulburări cognitive uşoare.
Legătura dintre consumul de cereale integrale şi îmbunătăţirea memoriei verbale şi a concentrării este deosebit de puternică. Oamenii de ştiinţă atribuie acest efect conţinutului ridicat de fibre, vitamine din complexul B, magneziu şi antioxidanţi din cereale, care susţin sănătatea vasculară şi protejează neuronii.
Potrivit autorilor, chiar şi o creştere mică a aportului de cereale integrale în dietă poate fi o modalitate simplă de a menţine memoria şi claritatea mentală la vârste înaintate. Anterior, s-a demonstrat că alimentele integrale şi cele rafinate îmbogăţite favorizează sănătatea metabolică şi reduc riscul de obezitate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.