Probioticele, între mit și realitate: când și cum să le consumăm
De la antibiotice la colon iritabil, află când sunt utile și de ce nu trebuie luate permanent.
Articol editat de cristina.rusu, 12 noiembrie 2025, 12:00
Probioticele – „bacteriile bune” din sistemul digestiv – sunt promovate ca soluţie pentru orice, de la combaterea balonării până la creşterea imunităţii.
Dar chiar toate persoanele au nevoie de acestea?
Probioticele sunt microorganisme vii care, consumate în cantităţi suficiente, pot îmbunătăţi sănătatea intestinului şi organismului.
Se găsesc în iaurt, chefir, legume fermentate sau în suplimente.
Cel mai des, sunt recomandate în timpul şi după tratamente cu antibiotice, care distrug şi bacteriile benefice. Se iau la cel puţin două ore după antibiotic şi încă o săptămână după terminarea curei.
Medicii le recomandă şi în caz de sindrom de colon iritabil, balonare, constipaţie, toxiinfecţii alimentare, imunitate scăzută ori probleme de piele (eczeme, dermatită atopică).
Este importantă alegerea tulpinilor potrivite, deoarece nu toate probioticele au acelaşi efect.
Nu trebuie administrate permanent: în mod ideal, se fac cure scurte, iar pentru prevenţie, probioticele se iau din alimentaţie, nu din suplimente.
Cea mai bună sursă rămân alimentele fermentate natural: iaurt, ayran, varză murată, kombucha, kimchi.
Suplimentele pot ajuta în perioadele de boală, dar nu înlocuiesc o dietă echilibrată.
Probioticele nu sunt un remediu universal, dar folosite corect pot sprijini digestia, imunitatea şi starea de bine. Cel mai sigur este să fie administrate la recomandarea medicului.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.