Au fost identificate trei dintre cele mai benefice condimente
Condimente cu concentrații deosebit de mari de polifenoli.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 10 noiembrie 2025, 12:00
Cele trei cele mai benefice condimente sunt: piperul negru, scorțișoara și cuișoarele. Piperul negru, scorțișoara și cuișoarele pot reduce inflamația din organism. Chiar și cantități mici de piper negru, scorțișoară și cuișoare incluse în dieta zilnică pot îmbunătăți sănătatea inimii și pot proteja celulele de factori dăunători. Efectele respective se datorează conținutului ridicat de polifenoli din aceste condimente. La această concluzie au ajuns oamenii de știință de la Universitatea de Stat din Idaho. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Nutrients.
Polifenolii reprezintă o clasă de compuşi oraganici chimici naturali, predominant din regnul vegetal, caracterizaţi prin prezenţa mai multor grupări fenolice în structura lor moleculară, cu proprietăți antiinflamatorii și antioxidante pronunțate. Aceștia ajută la protejarea celulelor de stresul oxidativ și au efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, metabolismului și procesului de îmbătrânire.
În cadrul studiului, 212 participanți adulți au completat un chestionar în care și-au autoevaluat consumul a 27 de condimente și plante aromatice diverse folosite în bucătărie. Datele obținute au fost comparate cu informațiile privind conținutul de polifenoli din baza de date internațională Phenol-Explorer. Rezultatele au arătat că, în medie, subiecții au consumat până la 680 mg de polifenoli pe lună, exclusiv din condimente – această cifră reprezintă până la 12% din aportul lor alimentar total.
Piperul negru, scorțișoara și cuișoarele – condimente cu concentrații deosebit de mari de polifenoli – au avut cea mai mare contribuție la aportul total de compuși activi.
Autorii subliniază faptul că de regulă condimentele nu sunt luate în calcul atunci când se analizează dietele în studiile clinice și populaționale (studiile clinice evaluează siguranța și eficacitatea unor noi tratamente în rândul unui grup controlat de pacienți, în timp ce studiile populaționale examinează factorii de risc, prevalența bolilor și rezultatele medicale în rândul unei populații mai mari și mai diverse, fără a interveni activ), ceea ce poate subestima aportul total de antioxidanți.
Adăugarea de condimente în alimente este o modalitate simplă de a crește valoarea biologică a dietei fără a crește aportul caloric.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.