Dieta ketogenică, posibil scut împotriva Alzheimerului
Alimentația bogată în grăsimi sănătoase poate proteja creierul persoanelor cu risc genetic de Alzheimer.
Articol editat de cristina.rusu, 6 noiembrie 2025, 12:00
Un studiu al Universităţii din Missouri arată că un consum de alimente bogate în grăsimi – precum peşte, nuci şi fructe – poate proteja creierul, mai ales la persoanele cu predispoziţie genetică la anumite boli.
Publicat în Journal of Neurochemistry, studiul a analizat impactul dietei ketogenice, bogată în grăsimi şi săracă în carbohidraţi, asupra celor expuşi riscului de Alzheimer, arătând că poate încetini sau opri deteriorarea funcţiei cerebrale la purtătorii genei APOE e4, cel mai puternic factor de risc genetic.
Această genă este asociată cu disfuncţii metabolice timpurii ale creierului şi modificări ale florei intestinale, crescând probabilitatea apariţiei bolii.
Cercetătorii au investigat dacă schimbările alimentare pot influenţa funcționarea genei, constatând că prin ajustarea nutriţiei se poate reduce riscul de Alzheimer, înainte de apariţia simptomelor.
Alimentele bogate în grăsimi sănătoase menţin echilibrul metabolic al creierului, iar dieta ketogenică, bazată pe utilizarea grăsimilor ca sursă de energie, protejează celulele cerebrale de deteriorare şi îmbătrânire.
Deşi rezultatele sunt promiţătoare, sunt necesare studii pe termen lung pentru a confirma beneficiile şi siguranţa dietei ketogenice la purtătorii genei APOE e4.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.