Ascultă Radio România Cluj Live

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu

Echipajul stației spațiale chineze a preparat primele mese proaspete pe orbită.

Fripturi și aripioare de pui gătite în spațiu
Foto: X/ Wu Lei/ Radio România

Articol editat de cristina.rusu, 4 noiembrie 2025, 13:45

Astronauții de pe stația spațială chineză au savurat în premieră fripturi și aripioare de pui proaspăt gătite, chiar la bordul navei, cu ajutorul unui cuptor cu aer cald livrat de capsula misiunii Shenzhou-21.

 

În imagini video transmise de pe staţia spaţială, Wu Fei, membru al echipajului misiunii Shenzhou-21 şi inginer spaţial, poate fi văzut în timp ce scoate aripioare de pui marinate dintr-un pachet, le aşază pe un suport pentru frigărui şi le introduce în cuptor. După aproximativ 28 de minute, aripioarele de pui în stil New Orleans preparate în spaţiu erau gata.

Wang Jie, membru al echipajului misiunii Shenzhou-20 şi Wu Fei, ambii originari din Regiunea Autonomă Mongolia Interioară din nordul Chinei – renumită pentru carnea de vită şi de oaie de înaltă calitate – au preparat, de asemenea, fripturi cu piper negru.

Capsula spaţială Shenzhou-21 a fost lansată vineri seara, 31 octombrie, iar cei trei membri ai echipajului său au intrat în staţia spaţială câteva ore mai târziu. Ei au petrecut câteva zile locuind şi lucrând alături de echipajul misiunii Shenzhou-20, care urmează să revină pe Pământ la data de 5 noiembrie.

Cuptorul spaţial a fost îmbunătăţit considerabil în comparaţie cu un cuptor folosit pe Pământ.

Potrivit lui Liu Weibo de la Centrul de Cercetare şi Instruire a Astronauţilor din China, îmbunătăţirile includ tehnologii pentru controlul precis al temperaturii, colectarea reziduurilor, cataliza la temperaturi ridicate şi filtrarea multistrat, permiţând coacerea fără fum pe orbita terestră, respectând în acelaşi timp standardele staţiei spaţiale privind emisiile de fum.

De asemenea, cuptorul şi sistemul său de purificare au fost supuse unor teste riguroase pentru a respecta condiţiile de acces pe staţia spaţială şi pentru a funcţiona până la 500 de cicluri.

Folosirea cuptorului pentru prepararea alimentelor reprezintă cea mai recentă evoluţie în sistemul de susţinere a vieţii la bordul staţiei spaţiale chineze. Potrivit centrului, misiunea Shenzhou-21 a extins varietatea alimentelor la peste 190 de produse şi a prelungit ciclul meniului la 10 zile, permiţând astronauţilor să gătească şi să coacă ingrediente precum legume proaspete, nuci, prăjituri şi carne în timp ce se află pe orbită.

Liu Weibo a declarat că, după câteva luni petrecute în spaţiul relativ restrâns al staţiei, posibilitatea de a se bucura de aripioare de pui şi de fripturi aromate sau de alune şi de pâine proaspăt coapte îi face fericiți pe astronauți.

De la momentul la care programul spaţial cu echipaj uman al Chinei a intrat în faza de aplicare şi dezvoltare pe staţia spaţială, cercetătorii de la sol au îmbunătăţit în mod continuu varietatea, textura, aroma, aspectul şi valoarea nutriţională a alimentelor spaţiale prin inovare tehnologică.

În plus, s-au înregistrat noi progrese în grădina de legume de pe staţia spaţială. De la misiunea Shenzhou-16, centrul a efectuat cercetări şi verificări privind cultivarea substratului vegetal pe orbită.

Prin folosirea unui substrat regenerativ, a îngrăşământului cu eliberare controlată pe termen lung şi a tehnologiei de conducere a apei prin micropori, grădina a realizat o alimentare eficientă cu apă şi nutrienţi în condiţii de microgravitaţie.

Până în prezent, au fost cultivate 10 loturi de plante din şapte specii, inclusiv salată, roşii cherry şi cartofi dulci, oferind astronauţilor 4,5 kilograme de alimente proaspete. Dintre acestea, salata şi roşiile cherry au atins un ciclu complet de cultivare.

„Am pregătit festinuri pentru astronauţi cu ocazia sărbătorilor tradiţionale chinezeşti, cum ar fi Festivalul Primăverii, şi există chiar şi pachete cadou care pot fi deschise numai în ziua sărbătorii”, a declarat Zang Peng din cadrul centrului de cercetare.

 

Radio România

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 10:00

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens

Dimineţile devin tot mai reci, iar în interior, poate apărea condensul pe ferestre. Picăturile de apă aparent inofensive indică primul semn al...

Umiditatea în casă: trucuri pentru a scăpa de condens
Chiar și marii regizori rămân faliți!
Diverse duminică, 2 noiembrie 2025, 00:00

Chiar și marii regizori rămân faliți!

Chiar și marii regizori, cei mai celebri, rămân faliți. Luptându-se să supraviețuiască, după ce și-a autofinanțat cel mai recent film,...

Chiar și marii regizori rămân faliți!
Cele mai populare paltoane în sezonul de iarnă 2025-2026
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 18:00

Cele mai populare paltoane în sezonul de iarnă 2025-2026

Toamna şi iarna 2025-2026 aduc stil, fără a renunţa la confort şi funcţionalitate, fie prin detalii precum gulerul evazat, fie prin materiale...

Cele mai populare paltoane în sezonul de iarnă 2025-2026
Patru antioxidanți esențiali care încetinesc îmbătrânirea celulară
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 12:00

Patru antioxidanți esențiali care încetinesc îmbătrânirea celulară

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, procesele din corp se schimbă, iar unul dintre factorii cheie ai îmbătrânirii este stresul oxidativ...

Patru antioxidanți esențiali care încetinesc îmbătrânirea celulară
Diverse sâmbătă, 1 noiembrie 2025, 00:00

Cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă

Lacul de unghii de culoare roşie continuă să fie cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă. Oja roşie a rezistat testului...

Cea mai populară nuanţă de manichiură în această toamnă
Diverse vineri, 31 octombrie 2025, 12:00

Dovleacul, savoarea de toamnă pentru sănătate

Consumul de fructe şi legume de sezon este printre cele mai benefice lucruri pentru sănătate. Dovleacul nu este apreciat doar pentru sărbătoarea...

Dovleacul, savoarea de toamnă pentru sănătate
Diverse vineri, 31 octombrie 2025, 00:00

Johnny Depp revine la Hollywood cu o versiune gotică a clasicului „Poveste de Crăciun”

Johnny Depp urmează să revină în producțiile majore de la Hollywood cu „Ebenezer: Poveste de Crăciun”, o nouă adaptare a...

Johnny Depp revine la Hollywood cu o versiune gotică a clasicului „Poveste de Crăciun”
Diverse joi, 30 octombrie 2025, 12:00

Nu te teme de grăsimi: rolul lor vital pentru hormoni și piele

Din dorinţa de a pierde în greutate, adesea limităm grăsimile – salate fără dressing, gătit fără ulei, lactate degresate. La prima...

Nu te teme de grăsimi: rolul lor vital pentru hormoni și piele