Roşiile, aliatul inimii sănătoase
O porţie zilnică poate scădea riscul de boli cardiovasculare şi cancer, spun experţii în nutriţie.
Articol editat de cristina.rusu, 14 octombrie 2025, 12:00
Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică regulată contribuie la longevitate, iar roşiile reduc colesterolul şi riscul de boli cardiovasculare, fiind benefice pentru inimă, potrivit medicului dietetician Juliet Kellow.
Roşiile sunt o componentă esenţială a dietei mediteraneene şi furnizează vitaminele A şi C şi antioxidantul licopen care protejează inima şi reduce riscul unor tipuri de cancer.
Pentru a beneficia la maximum de licopen se recomandă consumul roşiilor cu puţină grăsime, de exemplu ulei de măsline.
Ideal este să se consume o porţie zilnică echivalentă unei roşii de dimensiune medie sau şase roşii cherry ori un pahar mic de suc de roşii.
Roşiile uscate la soare sunt deosebit de bogate în licopen echivalent cu şase roşii standard. Chiar şi consumul de câteva ori pe săptămână aduce beneficii importante pentru sănătate.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.