Sucul de portocale combate colesterolul și hipertensiunea
Consumul regulat ajută în lupta cu factorii de risc cardiovascular.
Articol editat de cristina.rusu, 12 octombrie 2025, 12:00
Studiile arată că sucul de portocale poate sprijini combaterea a două probleme majore de sănătate – colesterol ridicat şi hipertensiune arterială, ambele fiind factori de risc semnificativi pentru accidente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
Modificarea obiceiurilor alimentare este o metodă eficientă de control al colesterolului şi tensiunii, deoarece reducerea grăsimilor saturate scade colesterolul, iar limitarea consumului de sodiu influenţează pozitiv tensiunea arterială.
Cercetări publicate în „Lipids in Health and Disease”, în 2023, au arătat că două pahare de suc de portocale pe zi pot reduce nivelul colesterolului.
Studiul a implicat 129 de voluntari cu vârste între 18 şi 66 de ani, dintre care 41% au consumat zilnic aproximativ 480 ml timp de minimum 12 luni, obţinând niveluri semnificativ mai scăzute ale colesterolului total. Rezultatele au fost valabile atât pentru persoanele cu colesterol normal, cât şi ridicat, în timp ce participanţii care nu au menţinut consumul zilnic nu au înregistrat aceleaşi efecte.
O meta-analiză separată arată că sucul de portocale poate reduce LDL (colesterolul rău), fără efect semnificativ asupra colesterolului total şi HDL (colesterolul bun).
În ceea ce priveşte tensiunea arterială, un studiu din „European Journal of Nutrition” (2021) a constatat că participanţii care au consumat suc de portocale timp de 12 săptămâni au înregistrat scăderi ale tensiunii, hesperidina din suc reducând tensiunea sistolică, după consum prelungit.
Autorii subliniază că „sucul de portocale îmbogăţit cu hesperidină poate fi un instrument util pentru controlul tensiunii la persoanele cu prehipertensiune şi hipertensiune de grad 1″.
Un alt studiu din Arya Atherosclerosis (2013) a arătat că 60 de zile de consum de suc de portocale au redus semnificativ tensiunea arterială, probabil datorită conţinutului ridicat de flavonoide, pectine şi uleiuri esenţiale din produsele concentrate.
Totuşi, sucul conţine aproximativ 24 g de zahăr per porţie, aspect important pentru diabetici sau pentru cei care încearcă să slăbească.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.