Oamenii de știință au reînviat „iaurtul de furnici”
După o rețetă tradițională turcească și bulgărească.
Articol editat de Bianca Câmpeanu, 12 octombrie 2025, 00:00
O echipă de antropologi și oameni de știință specializați în alimentație a reușit să producă „iaurtul de furnici”, readucând la viață o metodă de fermentare folosită în urmă cu secole în zone rurale din Turcia și Bulgaria.
Prin adăugarea câtorva furnici vii în laptele cald, cercetătorii au reușit să fermenteze amestecul în mod natural și au descoperit că iaurtul rezultat conținea Fructilactobacillus sanfranciscensis, aceeași bacterie utilizată în producția de pâine cu maia. Iaurturile moderne sunt de obicei produse folosind două bacterii — Lactobacillus bulgaricus și Streptococcus thermophilus.
Cu toate acestea, tehnicile tradiționale de fermentare se bazează adesea pe o varietate mai largă de microorganisme, ceea ce duce la arome și texturi diferite.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.