Smochine dulci dar pline de beneficii
Bogate în fibre, antioxidanți și minerale, sprijină inima, oasele și imunitatea.
Articol editat de cristina.rusu, 11 octombrie 2025, 12:00
Smochinele nu sunt doar un fruct gustos de sfârşit de vară, ci şi o adevărată comoară pentru sănătate.
Bogate în vitamine, minerale şi fibre, ele fac parte din bucătăria tradiţională de secole şi redevin populare ca parte a unei alimentaţii echilibrate.
Smochinele, mai ales cele uscate, sunt o sursă excelentă de fibre solubile şi insolubile, care sprijină digestia, ameliorează constipaţia şi oferă saţietate, fiind utile şi în dietele de slăbire.
Ele conţin antioxidanţi puternici, inclusiv polifenoli, care combat radicalii liberi, încetinind îmbătrânirea şi reducând riscul de boli cronice precum afecţiuni cardiace şi anumite tipuri de cancer.
Datorită potasiului, smochinele ajută la reglarea tensiunii arteriale, iar fibrele contribuie la reducerea colesterolului rău (LDL), susţinând sănătatea inimii. Sunt o bună sursă de calciu, magneziu şi fosfor, minerale esenţiale pentru oase, utile în prevenirea osteoporozei, în special la vârstnici.
Vitaminele A, C şi din grupa B întăresc imunitatea şi starea generală, având şi efect antiinflamator, ceea ce le face potrivite pentru perioadele de tranziţie între sezoane.
Totuşi, consumul trebuie să fie moderat, în special al smochinelor uscate, care au mult zahăr.
Smochinele se pot consuma proaspete sau uscate, în salate, deserturi, feluri principale, alături de brânzeturi, nuci şi miere, aşa cum sunt apreciate în bucătăria mediteraneană.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.