Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Alcoolul crește riscul pentru mai multe tipuri de cancer.

Articol editat de cristina.rusu, 6 octombrie 2025, 00:00
Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.
Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care reglează activarea genelor. Dacă genele care suprimă tumorile sunt „oprite”, poate apărea cancerul.
În timpul metabolizării, etanolul devine acetaldehidă, o substanţă puternic cancerigenă care deteriorează ADN-ul şi împiedică repararea acestuia, favorizând creşterea necontrolată a celulelor, în special în gură şi ficat.
Alcoolul creşte formarea Speciilor Reactive de Oxigen (ROS), care provoacă stres oxidativ, mutaţii genetice şi inflamaţie hepatică, ducând la ciroză şi risc mai mare de cancer.
De asemenea, afectează hormonii, crescând nivelul de estrogen, ceea ce stimulează dezvoltarea unor tumori, inclusiv de sân.
Alcoolul acţionează şi ca solvent pentru alţi agenţi cancerigeni, cum ar fi substanţele din fumul de tutun, facilitând pătrunderea lor în ţesuturi şi crescând riscul de cancer oral şi faringian.
În cazul cancerului colorectal, riscul poate fi legat de reducerea folatului, esenţial pentru metilarea ADN-ului; aportul crescut de folat reduce parţial riscul, chiar şi la consumatorii de alcool.
Toate tipurile de băuturi alcoolice prezintă risc, iar consumul frecvent de cantităţi mari creşte probabilitatea apariţiei cancerului. Riscul depinde şi de factori genetici, de starea generală de sănătate, fumat şi dietă, însă reducerea consumului de alcool rămâne o metodă eficientă de prevenire.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.