Toamna slăbește imunitatea: cum ne protejăm organismul
Vitaminele, alimentele de sezon și rutina zilnică fac diferența în lupta cu virusurile.

Articol editat de cristina.rusu, 28 septembrie 2025, 18:00
Toamna aduce temperaturi mai scăzute şi activarea virusurilor şi răcelilor, iar tranziţia de la zilele calde de vară la vremea rece şi umedă pune la încercare sistemul imunitar.
Imunitatea slăbeşte toamna din cauza schimbărilor bruşte de temperatură, reducerea activităţii fizice, deficitului de vitamine, mai ales D şi C, petrecerii mai multor ore în interior, precum şi stresului şi oboselii.
Un sistem imunitar puternic depinde de alegeri, nu de noroc, iar toamna este momentul ideal să ne îngrijim corpul prin alimentaţie corectă, activitate şi atenţie pentru a întâmpina iarna sănătoşi şi plini de energie.
Alimentele care întăresc imunitatea sunt bogate în vitamina C precum ardei roşii, kiwi, citrice, broccoli şi măceşe.
Vitamina D, importantă pentru funcţia imunitară, se găseşte în ouă, peşte precum somon şi macrou şi ficat, iar suplimentele se iau după prescripţia medicului.
Zincul sprijină maturarea celulelor imune şi recuperarea după răceală şi se găseşte în seminţe de dovleac, nuci, carne roşie şi leguminoase.
Probioticele din iaurt, chefir, varză murată şi alimente fermentate menţin sănătatea intestinelor, unde se află peste 70% din celulele imunitare; usturoiul şi ceapa conţin alicină şi compuşi sulfuroşi care distrug bacteriile şi virusurile, stimulează circulaţia şi menţin căldura corpului.
Alte recomandări includ somn de 7-8 ore pe noapte, mişcare zilnică precum plimbări, yoga sau exerciţii uşoare, limitarea zahărului şi alimentelor procesate, hidratare corespunzătoare şi administrarea suplimentelor, doar dacă este necesar şi după un consult medical.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.