Trucuri naturale pentru haine negre
Oțetul, sarea sau cafeaua ajută la păstrarea intensității culorii.

Articol editat de cristina.rusu, 26 septembrie 2025, 00:00
Pentru unele persoane, hainele de culoare neagră pot părea plictisitoare, dar pentru mulţi sunt adevărate piese de bază în garderobă, mai ales că negrul se combină uşor cu orice culoare.
Totuşi, prin spălări frecvente şi uscare necorespunzătoare, hainele negre îşi pierd rapid intensitatea.
În loc să apelăm mereu la detergenţi speciali, putem folosi metode naturale care păstrează vie nuanţa de negru cât mai mult timp.
Oţetul alb, adăugat în tambur în timpul ciclului de clătire (jumătate sau o cană, în funcţie de cantitatea de rufe), fixează culoarea şi împiedică decolorarea; hainele trebuie uscate apoi afară pentru a dispărea mirosul.
Sarea funcţionează similar, mai ales la bumbac, ajutând la sigilarea pigmentului, însă trebuie folosită cu prudenţă, pentru că, prin natura sa abrazivă, poate afecta ţesăturile fine – de aceea, este recomandată doar la haine noi sau spălate rar.
Bicarbonatul de sodiu, un alt aliat universal, adăugat în tambur la începutul spălării, menţine intensitatea culorii, împrospătează materialele şi elimină mirosurile, dar nu trebuie combinat cu oţet în acelaşi ciclu, pentru că îşi anulează efectele.
Şi cafeaua sau ceaiul negru, adăugate reci în ciclul de clătire, acţionează precum coloranţi naturali, fiind eficienţi mai ales pentru ţesături din bumbac şi in.
Astfel, cu aceste trucuri simple, hainele negre pot rămâne impecabile şi pline de strălucire pentru mult timp.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.