Semințele de dovleac – mici, dar puternice
Beneficii pentru inimă, somn și imunitate.
                                    Articol editat de cristina.rusu, 17 septembrie 2025, 12:00
Seminţele de dovleac sunt un adaos gustos şi sănătos pentru dieta zilnică echilibrată şi sunt folosite în bucătăriile multor culturi, din cele mai vechi timpuri până astăzi.
Seminţele sunt bogate în calorii, nutrienţi, grăsimi, fibre, antioxidanţi şi alte substanţe benefice sănătăţii.
Datorită conţinutului ridicat de grăsimi, din acestea se obţine ulei vegetal utilizat în bucătăriile din Europa Centrală şi de Est. Dovezi arheologice arată că aceste seminţe făceau parte din dieta oamenilor încă de acum 8.000 de ani, în America Centrală şi de Sud, fiind deosebit de populare în Mexic.
În medicina tradiţională, semințele de dovleac au fost folosite pentru tratarea diverselor boli, inclusiv infecţii ale tractului urinar, pietre la rinichi şi paraziţi intestinali, beneficiile pentru sistemul excretor fiind confirmate şi de medicina modernă.
Seminţele de dovleac furnizează numeroase vitamine şi minerale esenţiale care sprijină funcţiile naturale ale organismului. Conţin magneziu care reglează glicemia şi tensiunea arterială, reducând riscul de infarct şi accident vascular cerebral.
Antioxidanţii menţin vasele de sânge elastice, îmbunătăţind circulaţia. Studiile indică faptul că pot încetini creşterea celulelor canceroase la sân şi prostată şi pot diminua dezvoltarea cancerului la plămâni, stomac şi colon.
Zincul, cuprul şi seleniul contribuie la calitatea şi durata somnului. Efectele adverse ale consumul de seminţe de dovleac includ: efect diuretic în combinaţie cu medicamente, disconfort gastric la sugari (în cazul alăptării) şi copii mici, reacţii alergice cutanate, scăderea glicemiei şi tensiunii arteriale.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.