Ascultă Radio România Cluj Live

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

10 ingrediente din flora spontană și rețete tradiționale care păstrează aroma bucătăriei românești autentice.

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iulie 2025, 12:00

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la ingrediente cultivate era limitat.

 

Multe dintre aceste plante nu doar că adaugă savoare mâncărurilor, dar au și beneficii terapeutice.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute plante sălbatice comestibile din România și modul în care pot fi folosite în gastronomie:

1. Leurda (Allium ursinum) – usturoiul sălbatic

Perioada de recoltare: martie–mai
Utilizare culinară:

Se folosește crudă, în salate, pesto, sau în ciorbe.

Asezonează bine carnea de miel sau mâncărurile cu ouă.
Gust: asemănător usturoiului, dar mai delicat.

2. Urzica (Urtica dioica)

Perioada de recoltare: primăvara devreme
Utilizare culinară:

Se folosește fiartă, în piureuri, ciorbe sau plăcinte.

Foarte populară în mâncăruri de post.
Beneficii: bogată în fier, vitamina C, detoxifiantă.

3. Ștevie (Rumex acetosa)

Perioada de recoltare: primăvara și începutul verii
Utilizare culinară:

Ingredient clasic pentru ciorbe (ciorba de ștevie), tocănițe sau în combinație cu orez.
Gust: acrișor, similar cu spanacul, dar mai intens.

4. Loboda (Atriplex hortensis)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Se folosește în ciorbe (ex: ciorbă de lobodă) sau opărită, ca spanacul.

Dă o culoare roșiatică frumoasă preparatelor.
Beneficii: bogată în antioxidanți.

5. Păpădia (Taraxacum officinale)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere – în salate.

Florile – pentru sirop sau vin de păpădie.

Rădăcina – uscată și măcinată, poate fi folosită ca substitut de cafea.
Proprietăți: diuretică, detoxifiantă, ajută ficatul.

6. Frunze de podbal (Tussilago farfara)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere pot fi gătite în sarmale sau tocănițe.

Au gust asemănător frunzelor de viță.
Avertisment: consum moderat, datorită conținutului de alcaloizi.

7. Ciuboțica-cucului (Primula veris)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Florile pot fi adăugate în salate, deserturi sau infuzii.
Gust: ușor dulceag și floral.
Beneficii: expectorant, calmant.

8. Măcriș (Rumex acetosa și alte specii)

Perioada de recoltare: primăvara–vara
Utilizare culinară:

În ciorbe, tocănițe sau ca sos acrișor pentru pește.
Gust: acrișor, proaspăt.

9. Fâneață (diverse ierburi comestibile)

Exemple: trifoi, coada-șoricelului, pătlagină
Utilizare culinară:

Frunzele tinere ale unor ierburi se pot folosi în salate sau ceaiuri.
Atenție: doar plantele bine cunoscute ca fiind comestibile se consumă.

10. Ciupercile de pădure

Exemple comestibile: hribi, gălbiori, ghebe
Perioada de recoltare: vară–toamnă
Utilizare culinară:

Supe, tocănițe, murături, umpluturi pentru plăcinte.
Atenție: doar cu experiență sau consultarea unui specialist, din cauza riscului de confuzie cu specii toxice.

 

Rețete tradiționale românești care folosesc plante sălbatice comestibile. 

🥣 Ciorbă de ștevie cu orez

Ingrediente:

1 legătură mare de ștevie

1 ceapă

1 morcov

1 păstârnac

100 g orez

1 lingură ulei

1 litru borș (sau zeamă de lămâie)

Sare, leuștean verde

Mod de preparare:

Se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei.

Se adaugă morcovul și păstârnacul rași sau tăiați cuburi.

Se adaugă 1,5 litri de apă și se fierb legumele.

Se pune orezul spălat și se lasă la fiert 10-15 minute.

Se adaugă ștevia tăiată fâșii, apoi se acrește cu borș sau zeamă de lămâie.

Se potrivește de sare și se presară leuștean tocat la final.

🥬 Piure de urzici

Ingrediente:

1 bol de urzici fragede (doar frunzele)

2-3 căței de usturoi

1 lingură făină

2 linguri ulei sau unt

Sare, apă

Mod de preparare:

Se opăresc urzicile 3-5 minute, apoi se scurg și se toacă mărunt.

Într-o tigaie se face un rantas slab: ulei + făină + puțin din apa în care au fiert urzicile.

Se adaugă urzicile și usturoiul zdrobit, se amestecă bine și se mai fierb 5 minute.

Se servește cu mămăliguță și ou prăjit sau ochi.

🌱 Pesto de leurdă

Ingrediente:

1 legătură mare de leurdă

50 g semințe de floarea-soarelui (sau nuci)

50 ml ulei de măsline

Sare, zeamă de lămâie

1 cățel de usturoi (opțional)

1 lingură parmezan (opțional)

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un blender.

Se mixează până devine o pastă omogenă.

Se potrivește de sare și aciditate.

Se folosește ca sos pentru paste, bruschete sau carne.

🌼 Salată de păpădie cu ou fiert

Ingrediente:

Frunze tinere de păpădie

2 ouă fierte

Ceapă verde

Sare, ulei, oțet sau zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Frunzele se spală bine și se lasă în apă cu puțină sare și lămâie pentru a reduce amăreala.

Se taie și se amestecă cu ouăle fierte tăiate felii și ceapa verde.

Se asezonează după gust.

Se servește ca garnitură sau fel de sine stătător primăvara.

🍄 Tocăniță de hribi

Ingrediente:

500 g hribi (sau alte ciuperci de pădure comestibile)

1 ceapă

1 lingură făină

100 ml smântână

2 linguri ulei sau unt

Sare, piper, mărar

Mod de preparare:

Se călește ceapa în ulei până devine aurie.

Se adaugă ciupercile tăiate și se călesc până lasă apă.

Se presară făina și se amestecă bine.

Se adaugă smântâna și condimentele.

Se fierbe câteva minute până se îngroașă sosul.

Se servește cu mămăligă caldă.

 

Radio Antena Satelor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Din greșeală, milionar: a câștigat de două ori
Diverse vineri, 25 iulie 2025, 00:00

Din greșeală, milionar: a câștigat de două ori

Un locuitor din Massachusetts a avut parte de o dublă lovitură norocoasă, după ce a câștigat 2 milioane de dolari la Powerball – cu două...

Din greșeală, milionar: a câștigat de două ori
Tinerețe și vitalitate cu ajutorul colagenului
Diverse joi, 24 iulie 2025, 12:00

Tinerețe și vitalitate cu ajutorul colagenului

Colagenul – cheia tinereţii: când şi cum îl includem în rutina zilnică ?   Colagenul este o proteină importantă pentru sănătatea...

Tinerețe și vitalitate cu ajutorul colagenului
Ziua internaţională a verilor! Cum vă înţelegeţi cu verii voştri?
Diverse joi, 24 iulie 2025, 06:00

Ziua internaţională a verilor! Cum vă înţelegeţi cu verii voştri?

Dacă îţi plac sărbătorile în familie, te anunţăm că azi ai un motiv de bucurie, deoarece 24 iulie este ziua internaţională a verilor!...

Ziua internaţională a verilor! Cum vă înţelegeţi cu verii voştri?
Mariah Carey lansează un nou album
Diverse joi, 24 iulie 2025, 00:00

Mariah Carey lansează un nou album

Mariah Carey a dat vestea pe Instagram: viitorul ei album (al 16-lea), „Here For It All”, va fi lansat pe 26 septembrie.  ...

Mariah Carey lansează un nou album
Diverse miercuri, 23 iulie 2025, 12:00

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii

Hipertensiunea sau tensiunea arterială crescută este o problemă de sănătate frecventă care poate provoca complicaţii grave, precum boli...

Cele mai bune variante de mic dejun pentru scăderea hipertensiunii
Diverse miercuri, 23 iulie 2025, 00:00

Comunicare tăcută între plante și insecte

Animalele reacționează la sunetele produse de plante, sugerează cercetări recente, deschizând posibilitatea existenței unui ecosistem invizibil...

Comunicare tăcută între plante și insecte
Diverse marți, 22 iulie 2025, 12:00

Laptele, brânza şi microbiomul intestinal – anatomia unei legături complexe

Intestinul uman găzduieşte trilioane de bacterii care influenţează digestia, metabolismul, imunitatea şi sănătatea mintală. Dieta este...

Laptele, brânza şi microbiomul intestinal – anatomia unei legături complexe
Diverse marți, 22 iulie 2025, 00:00

Tot mai mulți rechini ajung la țărm! Motivul?

Potrivit unui expert în biologie marină, deficitul de oxigen din Marea Marmara forțează rechinii și alte specii de pești cartilaginoși să se...

Tot mai mulți rechini ajung la țărm! Motivul?