Ascultă Radio România Cluj Live

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească

10 ingrediente din flora spontană și rețete tradiționale care păstrează aroma bucătăriei românești autentice.

Plantele sălbatice care sunt folosite în gastronomia românească
Foto: Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 29 iulie 2025, 12:00

În gastronomia românească, plantele sălbatice au fost folosite de secole, mai ales în bucătăria tradițională rurală, unde accesul la ingrediente cultivate era limitat.

 

Multe dintre aceste plante nu doar că adaugă savoare mâncărurilor, dar au și beneficii terapeutice.

Iată câteva dintre cele mai cunoscute plante sălbatice comestibile din România și modul în care pot fi folosite în gastronomie:

1. Leurda (Allium ursinum) – usturoiul sălbatic

Perioada de recoltare: martie–mai
Utilizare culinară:

Se folosește crudă, în salate, pesto, sau în ciorbe.

Asezonează bine carnea de miel sau mâncărurile cu ouă.
Gust: asemănător usturoiului, dar mai delicat.

2. Urzica (Urtica dioica)

Perioada de recoltare: primăvara devreme
Utilizare culinară:

Se folosește fiartă, în piureuri, ciorbe sau plăcinte.

Foarte populară în mâncăruri de post.
Beneficii: bogată în fier, vitamina C, detoxifiantă.

3. Ștevie (Rumex acetosa)

Perioada de recoltare: primăvara și începutul verii
Utilizare culinară:

Ingredient clasic pentru ciorbe (ciorba de ștevie), tocănițe sau în combinație cu orez.
Gust: acrișor, similar cu spanacul, dar mai intens.

4. Loboda (Atriplex hortensis)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Se folosește în ciorbe (ex: ciorbă de lobodă) sau opărită, ca spanacul.

Dă o culoare roșiatică frumoasă preparatelor.
Beneficii: bogată în antioxidanți.

5. Păpădia (Taraxacum officinale)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere – în salate.

Florile – pentru sirop sau vin de păpădie.

Rădăcina – uscată și măcinată, poate fi folosită ca substitut de cafea.
Proprietăți: diuretică, detoxifiantă, ajută ficatul.

6. Frunze de podbal (Tussilago farfara)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Frunzele tinere pot fi gătite în sarmale sau tocănițe.

Au gust asemănător frunzelor de viță.
Avertisment: consum moderat, datorită conținutului de alcaloizi.

7. Ciuboțica-cucului (Primula veris)

Perioada de recoltare: primăvara
Utilizare culinară:

Florile pot fi adăugate în salate, deserturi sau infuzii.
Gust: ușor dulceag și floral.
Beneficii: expectorant, calmant.

8. Măcriș (Rumex acetosa și alte specii)

Perioada de recoltare: primăvara–vara
Utilizare culinară:

În ciorbe, tocănițe sau ca sos acrișor pentru pește.
Gust: acrișor, proaspăt.

9. Fâneață (diverse ierburi comestibile)

Exemple: trifoi, coada-șoricelului, pătlagină
Utilizare culinară:

Frunzele tinere ale unor ierburi se pot folosi în salate sau ceaiuri.
Atenție: doar plantele bine cunoscute ca fiind comestibile se consumă.

10. Ciupercile de pădure

Exemple comestibile: hribi, gălbiori, ghebe
Perioada de recoltare: vară–toamnă
Utilizare culinară:

Supe, tocănițe, murături, umpluturi pentru plăcinte.
Atenție: doar cu experiență sau consultarea unui specialist, din cauza riscului de confuzie cu specii toxice.

 

Rețete tradiționale românești care folosesc plante sălbatice comestibile. 

🥣 Ciorbă de ștevie cu orez

Ingrediente:

1 legătură mare de ștevie

1 ceapă

1 morcov

1 păstârnac

100 g orez

1 lingură ulei

1 litru borș (sau zeamă de lămâie)

Sare, leuștean verde

Mod de preparare:

Se călește ceapa tocată mărunt în puțin ulei.

Se adaugă morcovul și păstârnacul rași sau tăiați cuburi.

Se adaugă 1,5 litri de apă și se fierb legumele.

Se pune orezul spălat și se lasă la fiert 10-15 minute.

Se adaugă ștevia tăiată fâșii, apoi se acrește cu borș sau zeamă de lămâie.

Se potrivește de sare și se presară leuștean tocat la final.

🥬 Piure de urzici

Ingrediente:

1 bol de urzici fragede (doar frunzele)

2-3 căței de usturoi

1 lingură făină

2 linguri ulei sau unt

Sare, apă

Mod de preparare:

Se opăresc urzicile 3-5 minute, apoi se scurg și se toacă mărunt.

Într-o tigaie se face un rantas slab: ulei + făină + puțin din apa în care au fiert urzicile.

Se adaugă urzicile și usturoiul zdrobit, se amestecă bine și se mai fierb 5 minute.

Se servește cu mămăliguță și ou prăjit sau ochi.

🌱 Pesto de leurdă

Ingrediente:

1 legătură mare de leurdă

50 g semințe de floarea-soarelui (sau nuci)

50 ml ulei de măsline

Sare, zeamă de lămâie

1 cățel de usturoi (opțional)

1 lingură parmezan (opțional)

Mod de preparare:

Se pun toate ingredientele într-un blender.

Se mixează până devine o pastă omogenă.

Se potrivește de sare și aciditate.

Se folosește ca sos pentru paste, bruschete sau carne.

🌼 Salată de păpădie cu ou fiert

Ingrediente:

Frunze tinere de păpădie

2 ouă fierte

Ceapă verde

Sare, ulei, oțet sau zeamă de lămâie

Mod de preparare:

Frunzele se spală bine și se lasă în apă cu puțină sare și lămâie pentru a reduce amăreala.

Se taie și se amestecă cu ouăle fierte tăiate felii și ceapa verde.

Se asezonează după gust.

Se servește ca garnitură sau fel de sine stătător primăvara.

🍄 Tocăniță de hribi

Ingrediente:

500 g hribi (sau alte ciuperci de pădure comestibile)

1 ceapă

1 lingură făină

100 ml smântână

2 linguri ulei sau unt

Sare, piper, mărar

Mod de preparare:

Se călește ceapa în ulei până devine aurie.

Se adaugă ciupercile tăiate și se călesc până lasă apă.

Se presară făina și se amestecă bine.

Se adaugă smântâna și condimentele.

Se fierbe câteva minute până se îngroașă sosul.

Se servește cu mămăligă caldă.

 

Radio Antena Satelor

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 12:00

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte

Mazărea atrage tot mai mult atenţia ca un aliment accesibil şi extrem de benefic. Bogată în vitaminele A, C, K şi din grupul B, precum şi în...

Mazărea, un elixir natural pentru corp şi minte
De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun

În ziua de Ignat (20 decembrie), în România are loc sacrificarea rituală a porcului, din care vor fi obţinute preparatele tradiţionale pentru...

De la porcul de Ignat la cozonacul de Crăciun
Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Diverse miercuri, 17 decembrie 2025, 00:00

Inspirație pentru cadourile de Crăciun

Crăciunul este o perioadă a căldurii sufleteşti, confortului şi clipelor împărtăşite cu cei dragi, dar şi un timp al dăruirii – de...

Inspirație pentru cadourile de Crăciun
Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 13:43

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO

„All I Want For Christmas Is You”, interpretat de cântăreața americană Mariah Carey, este oficial single-ul cu cea mai lungă perioadă...

Hitul de Crăciun care nu îmbătrânește | VIDEO
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 12:00

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne

În ultimii ani, o legumă aparent „modestă” a devenit un adevărat hit în alimentaţia sănătoasă – ţelina apio. De la...

Leguma străveche care cucereşte bucătăriile moderne
Diverse marți, 16 decembrie 2025, 00:00

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records

Un robot chinez a fost inclus în Cartea Recordurilor Guinness după ce a străbătut peste 100 de kilometri într-un interval de trei zile, cea mai...

Robotul care a mers 100 km pe jos, în Guinness World Records
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 12:00

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă

Ultimele cercetări au descoperit că sunt cinci etape distincte prin care trece creierul uman într-o viaţă de om. Punctele de cotitură au loc...

Creierul uman trece prin cinci etape distincte într-o viaţă
Diverse luni, 15 decembrie 2025, 00:00

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani

Scafandrii arheologi au descoperit epava unei ambarcațiuni de agrement cu o vechime de aproximativ 2.000 de ani în portul din Alexandria, capitala...

A fost descoperită o epavă antică veche de 2.000 de ani