Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Ușor de introdus în meniurile de zi cu zi, ele pot avea chiar mai multe beneficii decât prunele proaspete.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 6 iulie 2025, 12:00
Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste fructe, conform studiilor, contribuie la scăderea riscului de cancer colorectal datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare şi compuşi polifenolici.
Un studiu publicat în revista „Nutrition and Cancer”, realizat pe şoareci, a arătat că o dietă bogată în prune uscate este asociată cu reducerea markerilor de risc pentru apariţia leziunilor precanceroase la nivelul colonului. Un alt studiu, realizat pe animale de laborator de universităţile din Texas şi Carolina de Nord, a arătat că o dietă care include prune uscate poate influenţa pozitiv microbiomul intestinal de-a lungul tractului digestiv, contribuind astfel la reducerea riscului de cancer de colon.
Desigur, sunt necesare cercetări suplimentare pentru a documenta complet efectele prunelor, însă ele sunt cu siguranţă un aliment sănătos pe care îl putem include în dietă.
De asemenea, sunt bogate în fibre, care ajută la reglarea funcţiei intestinale şi la ameliorarea constipaţiei. În plus, datorită senzaţiei de saţietate pe care o oferă chiar şi o cantitate mică de prune uscate, acestea sunt considerate un aliat valoros în procesul de slăbire.
Un studiu realizat de Universitatea din Liverpool a arătat că un consum zilnic a câteva prune este asociat cu un control mai bun al apetitului şi o pierdere eficientă în greutate. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pexels
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.