Ascultă Radio România Cluj Live

Fructul de sezon, benefic pentru vedere şi hipertensiune arterială

Gustul lor nu este singurul motiv pentru care le iubim.

Fructul de sezon, benefic pentru vedere şi hipertensiune arterială
Foto: Radio Cluj

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 5 iulie 2025, 12:00

Când sunt bine coapte, piersicile sunt dulci, zemoase şi irezistibile. Aceste fructe au şi beneficii dovedite pentru sănătate, datorită substanţelor nutritive valoroase pe care le conţin.

Iată cinci beneficii ale consumului de piersici:

Îmbunătăţesc digestia – piersicile sunt o sursă de fibre alimentare care susţin o digestie sănătoasă şi un tranzit regulat. O piersică medie conţine aproximativ două grame de fibre, solubile şi insolubile. Primele hrănesc bacteriile benefice din intestin, iar celelalte ajută la eliminarea reziduurilor prin tractul digestiv.

Reduc inflamaţiile – piersicile conţin fitonutrienţi precum beta-caroten, antocianine şi luteină, dar şi vitamina C, un antioxidant puternic. Toate acestea protejează celulele de stresul oxidativ, asociat cu diverse boli. Deoarece o mare parte dintre fibre şi antioxidanţi se află în coajă, este recomandat să nu le curăţăm înainte de consum.

Scad tensiunea arterială – consumul de alimente bogate în potasiu, cum sunt piersicile, poate contribui la scăderea tensiunii arteriale. Ele sunt bogate şi în alte substanţe nutritive benefice pentru inimă, precum vitamina C, fibre şi beta-caroten, care, împreună cu potasiul, ajută la reglarea tensiunii şi scăderea colesterolului.

Consumul regulat de piersici, ca parte a unei diete echilibrate şi a unui stil de viaţă sănătos, poate reduce riscul bolilor cardiovasculare.

Ajută la menţinerea echilibrului glicemiei – deşi unii bolnavi de diabet evită fructele dulci din cauza conţinutului de zahăr şi carbohidraţi, piersicile pot fi surprinzător de prietenoase cu glicemia. O piersică medie are doar aproximativ 15 grame de carbohidraţi, în timp ce un măr mediu are cam 25. Piersicile pot ajuta la menţinerea unui nivel sănătos de zahăr în sânge, mai ales când sunt consumate alături de alimente cu proteine şi grăsimi.

Sunt benefice pentru vedere – beta-carotenul, luteina şi zeaxantina sunt carotenoizi care dau culoarea roşie şi galbenă a piersicilor. Ei acţionează ca antioxidanţi puternici şi protejează ochii de daunele oxidative. Potrivit cercetărilor, un aport ridicat de luteină şi zeaxantină ajută la prevenirea cataractei şi a degenerescenţei maculare legate de vârstă, două dintre principalele cauze ale pierderii vederii la persoanele în vârstă. (www.focus-news.net)

 

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Foto: arhivă Radio Cluj

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Magneziul, mineral esențial pentru sănătate și energie
Diverse miercuri, 9 iulie 2025, 12:00

Magneziul, mineral esențial pentru sănătate și energie

Magneziul este unul dintre cele mai importante minerale din organism, necesar pentru activarea a peste 300 de reacţii enzimatice.   Una dintre...

Magneziul, mineral esențial pentru sănătate și energie
Cum să folosim aerul condiţionat în timpul ploilor torenţiale şi furtunilor
Diverse miercuri, 9 iulie 2025, 00:00

Cum să folosim aerul condiţionat în timpul ploilor torenţiale şi furtunilor

Multe persoane se întreabă dacă folosirea aparatului de aer condiţionat este sigură pe timp de ploaie torenţială şi furtună. Deşi aerul...

Cum să folosim aerul condiţionat în timpul ploilor torenţiale şi furtunilor
A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei
Diverse marți, 8 iulie 2025, 12:00

A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei

Limitarea aportului alimentar la opt până la zece ore pe zi poate oferi o ameliorare în cazul sindromului de tahicardie posturală ortostatică...

A fost descoperită o dietă care ajută la ameliorarea simptomelor tahicardiei
Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun
Diverse luni, 7 iulie 2025, 12:00

Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun

Un studiu recent realizat de Universitatea Waterloo sugerează că femeile şi bărbaţii ar trebui să consume alimente diferite la micul dejun,...

Femeile şi bărbaţii ar trebui să mănânce diferit la micul dejun
Diverse luni, 7 iulie 2025, 12:00

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie

Combinaţia simplă de lămâie, ghimbir şi curcuma cu apă caldă consumată dimineaţa ajută la ameliorarea disconfortului articular,...

Elixirul natural pentru imunitate, articulaţii şi digestie
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 12:00

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon

Prunele uscate se remarcă drept un aliment valoros care protejează intestinul şi reduce riscul de cancer de colon. Aceste fructe, conform...

Alimentul principal în lupta împotriva cancerului de colon
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 12:00

De ce este atât de preţios dafinul?

Încă din antichitate, un arbust veşnic verde şi-a păstrat faima nu doar ca plantă aromatică, ci şi ca simbol al măreţiei şi victoriei....

De ce este atât de preţios dafinul?
Diverse duminică, 6 iulie 2025, 00:00

Luxul fals: De ce cumpărăm produse contrafăcute și ce spune asta despre noi

În ultimii ani, produsele contrafăcute – de la genţi şi încălţăminte la diverse accesorii, precum ceasuri şi ochelari de soare –...

Luxul fals: De ce cumpărăm produse contrafăcute și ce spune asta despre noi