Uleiul de măsline reduce riscul de demență
Consumul zilnic de ulei de măsline poate reduce riscul de deces cauzat de demenţă cu 28%.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 4 iulie 2025, 12:00
Nivelurile standardizate pe vârstă ale mortalităţii cauzate de demenţă au crescut în ultimii 20 de ani, în ciuda scăderii deceselor cauzate de boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral. Boala Alzheimer şi alte forme de demenţă cauzează moartea unei treimi dintre persoanele în vârstă.
S-a demonstrat că utilizarea regulată a uleiului de măsline reduce drastic riscul de deces asociat demenţei.
Conform unui studiu publicat în „JAMA Network Open”, consumul a cel puţin 7 grame de ulei de măsline pe zi este asociat cu acest risc redus, indiferent de alţi factori alimentari sau genetici. Beneficiul pare să nu fie influenţat de calitatea dietei în ansamblu, indicând că uleiul de măsline are proprietăţi speciale care susţin funcţia cerebrală.
Un studiu efectuat pe 92.383 de persoane a constatat că, indiferent de dietă, consumul a peste 7 g de ulei de măsline pe zi este asociat cu un risc cu 28% mai mic de deces cauzat de demenţă, comparativ cu cele care nu consumă sau consumă rar ulei de măsline. Aceste descoperiri sugerează că un consum mai mare de ulei de măsline poate fi o modalitate de a reduce riscul de deces din cauza demenţei.
Orice pierdere a abilităţilor cognitive suficient de severă pentru a afecta memoria, limbajul şi rezolvarea problemelor, se numeşte demenţă. Peste 55 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de demenţă, iar anual, sunt diagnosticate aproximativ 10 milioane de cazuri noi.
Studiul arată că un consum crescut de ulei de măsline poate reduce riscul de deces asociat demenţei. O dietă echilibrată şi un stil de viaţă sănătos pot ajuta la prevenirea sau încetinirea progresiei bolii Alzheimer, conform studiului. Cercetătorii au analizat chestionare alimentare şi date despre mortalitate colectate de la peste 90.000 de americani pe parcursul a trei decenii pentru a afla mai multe despre beneficiile uleiului de măsline asupra funcţiei creierului. În această perioadă, 4.749 de participanţi la studiu au decedat din cauza demenţei.
Conform cercetării, persoanele care consumă zilnic mai mult de o jumătate de lingură de ulei de măsline au un risc de deces cauzat de demenţă cu 28% mai scăzut faţă de cei care consumă rar sau deloc. De asemenea, s-a constatat că înlocuirea unei linguriţe de margarină şi maioneză cu aceeaşi cantitate de ulei de măsline în fiecare zi este asociată cu o reducere cu 8-14% a riscului de deces asociat demenţei. (www.focus-news.net)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.