Berea fără alcool, risc pentru diabet și obezitate
Două sticle de bere fără alcool, pe zi pot afecta glicemia și metabolismul.

Articol editat de cristina.rusu, 29 iunie 2025, 12:00
Berea fără alcool creşte riscul de apariţie a diabetului şi obezităţii, arată cercetări realizate de oamenii de ştiinţă din Germania şi SUA.
Vânzările de bere fără alcool sunt în prezent la un nivel record, iar cererea pentru aceste băuturi continuă să crească.
Noile date ştiinţifice arată, însă, că berea fără alcool nu este atât de benefică pentru sănătate cum presupun mulţi oameni.
Potrivit cercetătorilor, consumul a două sticle de bere fără alcool pe zi este suficient pentru a creşte nivelul glicemiei – un factor care sporeşte riscul de diabet de tip 2. Aceste băuturi duc şi la acumularea de insulină în sânge, un semn serios de avertizare privind instalarea diabetului.
În cazul unor tipuri de beri fără sau cu puţin alcool, s-a observat şi creşterea nivelului de colesterol „rău” şi a trigliceridelor – grăsimi din sânge asociate cu riscul de boli cardiovasculare.
În plus, multe dintre aceste băuturi conţin un număr mare de calorii, ceea ce amplifică riscul de obezitate.
Creşterea bruscă a vânzărilor de bere fără alcool reflectă o schimbare în obiceiurile consumatorilor – din ce în ce mai mulţi oameni aleg să evite alcoolul în favoarea unor alternative „mai sănătoase”.
Deşi această alegere este fără îndoială mai bună decât consumul excesiv de alcool, cel mai recent studiu arată că berea fără alcool este departe de a fi inofensivă.
La studiu, au participat cercetători din Germania şi SUA care au monitorizat 44 de bărbaţi tineri şi sănătoşi care au consumat zilnic, timp de patru săptămâni, câte două sticle de bere fără alcool de 330 ml sau, în grupul de control, apă.
Pe durata experimentului, s-au efectuat analize regulate de sânge, care au arătat un efect îngrijorător asupra sistemului cardiovascular. Cele mai mari riscuri au fost observate la berile fără alcool din grâu şi la cele „mixte”, adesea aromatizate cu suc de portocale sau lămâie.
Berile mai uşoare de tip pils sau cele cu maximum 0,5% alcool s-au dovedit puţin mai sigure.
În concluzie, cercetătorii afirmă:
„Berea fără alcool este consumată tot mai mult ca alternativă la băuturile alcoolice, însă beneficiile şi riscurile sale nu sunt încă pe deplin înțelese. Noi am constatat că are efecte negative asupra metabolismului, în principal din cauza conţinutului caloric”.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.