Ascultă Radio România Cluj Live

Mâncăm ca să ne simțim mai bine?

Obiceiul de a mânca din plictiseală, anxietate sau singurătate afectează sănătatea fizică și emoțională

Mâncăm ca să ne simțim mai bine?
Foto: LuckyLife11/ Pixabay

Articol editat de cristina.rusu, 25 iunie 2025, 12:00

Psihologul Valeria Moșniațkaia susţine că oamenii se răsfață cu mâncare din cauza unor probleme psihologice profunde.

 

Potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor își permit un ‘mic lux’, mâncare pentru plăcere.

Psihologul a explicat pericolele alimentației emoționale și cum să te tratezi în moduri mult mai sănătoase.

”Pentru unii oameni, mâncarea poate deveni o modalitate de a face față emoțiilor neplăcute: stresului, anxietății, tristeții sau singurătății. Uneori, mâncarea ajută la compensarea lipsei de abilități de gestionare a emoțiilor. Consumul de alimente poate ameliora doar temporar sentimentele, dar pe termen lung, poate duce la probleme de greutate și la o agravare a stării emoționale. În plus, în unele cazuri, mâncatul în exces poate deveni un obicei, mai ales dacă o persoană a folosit mâncarea ca recompensă sau consolare încă din copilărie.

Mâncatul în exces poate fi asociat și cu probleme psihologice, cum ar fi depresia, tulburările de anxietate sau alte boli mintale. Adesea, acest comportament este cauzat de stresul și oboseala acumulată pe termen lung, în care o persoană caută modalități de a se relaxa și de a obține plăcere, inclusiv prin mâncare”, a explicat medicul.

Printre alți factori, potrivit psihologului, se numără cei fiziologici, atunci când metabolismul unei persoane este perturbat sau apar alte disfuncționalități în organism, precum și cei culturali, atunci când consumul de alimente este strâns asociat cu sărbători, evenimente în familie și alte momente importante. Acest lucru, după cum explică expertul, poate contribui la formarea obiceiului de a folosi mâncarea pentru a marca o sărbătoare sau pentru consolare. Impulsul de a mânca emoțional poate indica o dependență emoțională de alimente și necesită un consult de specialitate.

”Este important să înțelegem că supraalimentarea emoțională nu este doar o chestiune ce ţine de voință, ci în mod frecvent un simptom al unor probleme psihologice mai profunde. Dacă dumneavoastră sau cineva apropiat aveți dificultăți în a vă controla consumul de alimente, este recomandat să solicitați ajutorul unui specialist”, a recomandat expertul.

Potrivit psihologului, alimentația emoțională frecventă poate duce la diverse consecințe negative pentru psihic pe termen lung.

”Comportamentul alimentar nesănătos poate agrava starea emoțională, deoarece ameliorarea pe termen scurt a crizei nu rezolvă problema de bază care îngrijorează o persoană. Alimentația frecventă pe un fond emoțional poate contribui la dezvoltarea unor tulburări precum supraalimentarea compulsivă și poate crește riscul de depresie. În plus, obiceiul de a mânca emoțional poate duce la creșterea în greutate și la o percepție negativă asupra propriului corp, ceea ce poate reduce stima de sine și încrederea în tine’” a avertizat psihologul.

Experta a recomandat ca, în loc să folosim mâncarea ca modalitate de relaxare, să acordăm prioritate activității fizice (sport sau doar plimbări), să petrecem timp recurgând la hobby-uri și la creativitate (desen, citit, meșteșuguri) și să ne întâlnim cu cei dragi.

”De asemenea, puteți merge la tratamente de înfrumusețare – masaj, aromaterapie, puteți petrece timp dedicat educației și dezvoltării personale, precum și unor tehnici de meditație și de relaxare. Aceste metode sunt considerate sănătoase deoarece nu dăunează sănătății fizice și mentale, promovează echilibrul și armonia în viață și pot avea, de asemenea, efecte pozitive pe termen lung. Spre deosebire de recompensele nesănătoase, cum ar fi supraalimentarea sau consumul de substanțe nocive, alternativele sănătoase ajută la menținerea bunăstării și la îmbunătățirea calității vieții în general”, a conchis expertul.

 

RADOR RADIO ROMÂNIA

Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebookX și instagram.

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Diverse luni, 6 octombrie 2025, 00:00

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului

Alcoolul contribuie la dezvoltarea cancerului prin mai multe mecanisme.   Etilul din băuturi poate afecta metilarea ADN-ului, proces care...

Cum favorizează alcoolul apariția cancerului
Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 12:00

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?

Produsele îmbogăţite cu proteine sunt tot mai populare, dar nu înseamnă automat că sunt mai sănătoase.   Proteinele sunt esenţiale...

Produsele proteice – trend sau necesitate reală?
Secretul unei vieți de 117 ani
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Secretul unei vieți de 117 ani

Când a murit, anul trecut la 117 ani în Spania, Maria Branyas era cea mai vârstnică persoană din lume. O analiză a genomului său a sugerat că...

Secretul unei vieți de 117 ani
Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse duminică, 5 octombrie 2025, 00:00

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine

Un studiu realizat în Ţările de Jos „Mosquito Magnet”, a arătat că țânțarii sunt mai interesați de cei care au băut bere,...

Ai băut bere? Țânțarii vin după tine
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 12:00

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit

Ouăle furnizează 6% din doza zilnică de vitamina D, 20% din vitamina B12 şi o cantitate considerabilă de fier.   Bogate în proteine,...

Ouăle – aliatul ideal în dietele de slăbit
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!

Când ne gândim la cel mai murdar loc din casă, de obicei ne vine în minte vasul de toaletă, dar multe alte obiecte adună mai mulţi microbi....

Sunt obiecte în locuință mai murdare decât vasul de toaletă!
Diverse sâmbătă, 4 octombrie 2025, 00:00

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare

Mai multe fragmente de chihlimbar descoperite în regiunea pădurii amazoniene din Ecuador, care conțin un tezaur de fosile bine conservate de...

Chihlimbar vechi de 112 milioane de ani, cu fosile rare
Diverse vineri, 3 octombrie 2025, 13:22

Zâmbetul, oglinda emoțiilor

Deși zâmbetul este o constantă a portretelor fotografice, în istoria picturii personajele rareori sunt înfățișate zâmbind, potrivit...

Zâmbetul, oglinda emoțiilor