Cum să folosim corect sarea?
Diferenţele dintre tipurile de sare şi cum să le folosim corect.

Articol editat de cristina.rusu, 24 iunie 2025, 12:00
Există mai multe tipuri de sare – de masă, de mare, de Himalaya – fiecare cu gust, origine şi proprietăţi diferite.
Sarea sau clorura de sodiu este un mineral esenţial în bucătărie, care adaugă aromă şi poate aduce beneficii pentru sănătate, dacă este folosită cu moderaţie.
Sarea de masă – Este sarea albă rafinată, folosită zilnic. Este procesată pentru a elimina majoritatea mineralelor, păstrând doar sodiul şi clorul. De obicei, i se adaugă iod pentru prevenirea deficienţei de iod, importantă pentru sănătatea tiroidei.
Avantaje: ieftină, disponibilă şi conţine iod.
Dezavantaje: lipsa microelementelor şi aditivi antiaglomeranţi.
Sarea de mare – Obţinută prin evaporarea apei de mare, este mai puţin procesată şi păstrează minerale precum magneziu, calciu, potasiu şi zinc. Are cristale mai mari şi un gust mai plin.
Avantaje: mai bogată în minerale naturale, gust mai complex.
Dezavantaje: nu are iod în mod natural şi poate conţine microplastice din poluarea oceanelor.
Sarea de Himalaya – Provine din vechi zăcăminte din Pakistan, având o nuanţă roz datorită conţinutului de fier şi alte minerale. Este neprocesată şi fără aditivi, considerată o alternativă sănătoasă.
Avantaje: peste 80 de microelemente, neprocesată.
Dezavantaje: cost ridicat şi lipsa iodului.
Niciunul dintre tipurile de sare nu este benefică, dacă este consumată în exces. Prea multă sare poate creşte tensiunea arterială şi poate suprasolicita rinichii.
Sarea de mare şi de Himalaya au mai multe minerale naturale faţă de cea de masă, însă este important să nu renunţăm complet la sarea iodată, dacă nu avem alte surse de iod, mai ales în cazul vegetarienilor sau al persoanelor care nu consumă fructe de mare.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.