Ulei de palmier sau ulei de cocos?
Uleiul de palmier: cel mai folosit ulei vegetal din lume, dar și cel mai controversat.

Articol editat de cristina.rusu, 21 iunie 2025, 12:00
Expertul în alimentaţie ne explică că un consum rațional de ulei de palmier nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Există multe mituri despre uleiul de palmier și uleiul de cocos: unul dintre ele ar fi că este o sursă de substanțe periculoase, altul – că ar fi un depozit de substanțe utile.
Evgheni Piak:
”Uleiul de palmier și uleiul din sâmburi de palmier sunt două concepte similare, dar nu identice. Ambele tipuri de ulei sunt obținute din fructele palmierului de ulei. Uleiul de palmier se obține din pulpă, iar uleiul din sâmburi de palmier se obține din sâmburii fructelor. Uleiurile au caracteristici diferite. Uleiul de palmier conține mai mulți acizi grași nesaturați, cum ar fi acidul oleic (în care, de exemplu, este bogat uleiul de măsline ), așadar la temperatura camerei acest ulei este semisolid. Uleiul din sâmburi de palmier, la rândul său, este bogat în acizi grași saturați, în mod special de acid lauric, motiv pentru care este mai solid la temperatura camerei și seamănă cu uleiul de cocos. Astfel, aceste uleiuri au compoziții și caracteristici diferite, dar ambele sunt utilizate în producția de alimente, cosmetice și chiar biocombustibili”, a explicat expertul.
Uleiul de cocos se obține din pulpă de cocos uscată. Are un conținut semnificativ de grăsimi saturate, așadar rămâne solid la temperatura camerei și este mai puțin predispus la oxidare comparativ cu uleiurile lichide. Se poate găsi în glazură de ciocolată, deserturi înghețate, produse de cofetărie, produse vegane și, bineînțeles, în cosmetice.
„Uleiul de palmier este un produs natural care, după cum am menționat anterior, se obține din uleiul de palmier. Consumul rațional de ulei de palmier (din sâmburi de palmier, nucă de cocos, cacao) nu prezintă un pericol. Cu toate acestea, este important să ne amintim că toate uleiurile solide (atât vegetale, cât și animale) conțin o cantitate mare de acizi grași saturați, al căror consum trebuie să fie modera”, a precizat expertul.
Uleiul de sâmburi de palmier și cel de cocos au destul de multe proprietăți comune, ambele fiind utilizate activ în produsele cosmetice, în industria alimentară și unul poate deveni o alternativă pentru celălalt, ținând cont, desigur, de caracteristicile rețetei.
Uleiul de palmier este cea mai productivă cultură oleaginoasă. Din aceste motive, uleiul de palmier este în prezent cel mai comun ulei vegetal din lume.
Potrivit Fondului Mondial pentru Natură, uleiul de palmier reprezintă 40% din producția mondială de ulei vegetal și este cultivat pe doar 6% din terenurile utilizate pentru producția de uleiuri vegetale. Pentru a obține aceeași cantitate de ulei din alte surse, veți avea nevoie de de câteva ori mai mult teren.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.