Surprizele neplăcute din condimente
Cele mai recente teste arată concluzii neașteptate.

Articol editat de Bianca Câmpeanu, 1 iunie 2025, 12:00
Teste recente efectuate pe 40 de mărci de condimente – ierburi provensale, piper, boia și scorțișoară – vândute la raft dezvăluie prezența neatrăgătoare a unor compuși organici și chimici care nu ar trebui să se afle acolo.
Cele mai recente teste, publicate în numărul din iunie al revistei 60 Million Consumers, efectuate pe 40 de produse de tip condimente și ierburi aromatice, atât convenționale, cât și organice, vândute în supermarketuri, sunt neașteptate. Mai mult de jumătate conțin unul sau mai multe reziduuri de pesticide, în special ierburi aromatice, care sunt foarte expuse produselor fitosanitare din cauza cultivării lor.
Ierburile de Provence organice, de exemplu, conțin fragmente de insecte sau insecte întregi, pene și metal. Produsele cu scorțișoară conțin cantități mari de fragmente de păr de rozătoare…
Veste bună, însă: testele efectuate arată o „calitate microbiologică” bună, chiar dacă prezența drojdiilor, mucegaiurilor și a altor bacterii care le modifică proprietățile organoleptice a fost identificată, dar fără a reprezenta un risc pentru sănătate.
Unele produse din curry și scorțișoară conțin, de asemenea, niveluri anormal de ridicate de amidon, ceea ce umflă prețurile. În cele din urmă, calitatea aromatică, care explică utilizarea acestor ingrediente la gătit, variază în funcție de produs. Iar eticheta bio nu este întotdeauna onorată, în ciuda prețurilor de două până la opt ori mai mari.
Concluzie: produsele de brand, organice sau cu etichetă roșie, rămân totuși, per total, cele mai bine cotate din panel. Cu condiția să plătiți prețul… (www.liberation.fr)
RADOR RADIO ROMÂNIA
Foto: stevepb/Pixabay
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.