Cum obții Omega-3 din plante?
Surse naturale de acizi graşi Omega-3.

Articol editat de cristina.rusu, 20 mai 2025, 12:00
Acizii graşi Omega-3 sunt esenţiali pentru sănătatea generală, având un rol crucial în funcţionarea inimii, dezvoltarea creierului şi controlul inflamaţiilor.
Deşi peştele gras, precum somonul şi macroul, este adesea recomandat pentru conţinutul ridicat de Omega-3, multe persoane preferă sursele vegetale pentru a-şi asigura necesarul de nutrienţi.
Din fericire, natura oferă o gamă largă de alimente bogate în Omega-3, care se pot include în orice dietă, asigurând aportul acestor nutrienţi esenţiali.
Iată patru surse bogate în Omega-3, în afară de peşte.
Seminţele de chia sunt bogate în acid alfa-linolenic (ALA), un tip de acid gras Omega-3, care susţine sănătatea intestinală şi reglează tensiunea arterială şi inflamaţiile. Includerea seminţelor de chia în dietă poate sprijini sănătatea cardiovasculară şi oferă fibre şi antioxidanţi. Doar 28 de grame de seminţe de chia furnizează aproximativ 5.000 de mg ALA, depăşind doza zilnică recomandată pentru adulţi.
Seminţele de in sunt o altă sursă excelentă de ALA, conţinând aproximativ 2.350 de mg ALA într-o lingură. Ele oferă, de asemenea, fibre cu proprietăţi antioxidante. Seminţele de in măcinate pot fi adăugate în cereale, smoothie-uri sau produse de patiserie.
Nucile sunt o gustare bogată în acizi graşi Omega-3, oferind aproximativ 2.570 de mg ALA la 28 de grame. Studiile arată că un consum regulat de nuci poate sprijini sănătatea creierului şi poate îmbunătăţi funcţia cognitivă.
Seminţele de cânepă oferă aproximativ 2.600 de mg ALA la trei linguri. Conţin, de asemenea, proteine, magneziu şi fier. Pot fi presărate peste salate sau amestecate în smoothie-uri pentru un plus nutritiv.
RADOR RADIO ROMÂNIA
Radio Cluj poate fi ascultat şi online, AICI sau pe telefon: 031 504 0456, apel cu tarif normal.
Ne găsești și pe facebook, X și instagram.